Tehetségek támogatása
Város
2018. okt. 10.

Tehetségek támogatása

Hátrányos helyzetű fiatalok helyes szocializációját elősegítő program indult az ózdi járásban.

Most első lépésként egy ösztöndíjpályázat nyílt meg, amely általános és középiskolások tehetséggondozását, továbbtanulási esélyeinek javítását szolgálja. A jövőben számos képzéssel, tanácsadással és tréninggel várják majd az érdeklődőket.

Városunk önkormányzata idén nyert el félmilliárd forintnyi vissza nem térítendő támogatást a humán kapacitások fejlesztésére. Ózd mellett konzorciumi tagként Borsodbóta, Domaháza, Csokvaomány és Farkaslyuk is részt vesz a programban, amelynek célja a hátrányos helyzetű fiatalok helyes szocializációjának elősegítése.

„Örülünk, hogy erre nyílt lehetőség, hiszen ez a félmilliárdos pályázat hét kolléga közreműködésével vélhetően hozzájárul majd ahhoz, hogy a sajátosan szocializálódott életkörülmények között élő fiatalok számára kitörési lehetőség valósuljon meg. Természetesen mi is jobban örülnénk, ha ilyen félmilliárdos pályázatok útfelújításra vagy a kórház korszerűsítésére jönnének létre, de jelenleg erre van lehetőség” - nyilatkozta Farkas Péter Barnabás, alpolgármester.

A program keretein belül többek közt egészségfejlesztési és egészségnevelési tanfolyamokat, szakmai tréningeket, különböző tanácsadásokat tartanak. Így nemcsak a fiatalokat, hanem szüleiket is bevonják. Most első lépésként ötven fő számára hirdettek ösztöndíjpályázatot.

„Az ötven fő úgy oszlik meg, hogy 26 fő általános iskolai tanuló nyerhet el támogatást, illetve 24 fő középiskolai tanuló. Általános iskolában tehetséggondozásra, jobb tanulmányi eredmény elérésére, továbbtanulás segítésére írtuk ki a pályázatot, középiskolában pedig szintén a továbbtanulás támogatására, illetve sportösztöndíjat írtunk ki” - mondta Szaniszló Károly, szakmai vezető.

A projekten dolgozó munkacsoport tagjai felkeresték a konzorcium területén működő intézmények vezetőit, akik örömmel fogadták a lehetőséget. Az érintett iskolák megkapták az adatlapokat, amelyekhez a diákok az igazgatókon keresztül juthatnak hozzá. A benyújtási határidő október harmincegyedike.