Családias tábor
Város
2019. aug. 15.

Családias tábor

Hatvan hátrányos helyzetű gyerek táborozik Szilvásváradon.

A „Humán kapacitások fejlesztése az Ózdi járásban” projekt révén az ózdi és térségünkben élő fiatalok számos programon vehetnek részt a közel egy hetes táborban. A fiatalok az új élményeken és közös szórakozáson kívül rengeteg tudással is gazdagodhatnak.

Múlt hét vasárnap kezdte meg a kikapcsolódást Szilvásváradon az a hatvan gyerek, akik a „Humán kapacitások fejlesztése az Ózdi járásban” projektnek köszönhetően vehetnek részt egy nyári táborban. A fiatalok fele Ózdról, míg a többiek Domaházáról, Borsodbótáról, Farkaslyukból és Csokvaományból érkeztek az együttműködésben részt vevő helyi általános iskolák és a polgármesterek ajánlásával.

„Elsődlegesen az a célunk, hogy kiszakítsuk kicsit őket az otthoni környezetből. Legyen lehetőségük a megszokott környezetből kiszakadni és kikapcsolódni, illetve hogy hasznosan töltsék el a szabadidejüket a nyári szünetben, és új élményekkel gazdagodjanak. Ismerjék meg a helyi szépségeket, nevezetességeket, amikre lehet, hogy eddig nem volt lehetőségük” - mondta Bányai Zsuzsa, szakmai vezető.

Ma városunk polgármestere is meglátogatta a táborozó fiatalokat. Janiczak Dávid szerint fontos az ilyen programok szervezése, főleg azoknak a gyerekeknek, akik pusztán önerőből, vagy családjuk segítségével nem tudnák ezt megtenni.

„Ózd Város Önkormányzatának nagyon fontos az, hogy az itt élőknek lehetőséget biztosítsunk a kikapcsolódásra. Egy EFOP-os pályázat nyújtott arra lehetőséget, hogy gyermekeket táboroztassunk, most Szilvásváradon vannak a táborban, ugye itt megannyi programlehetőség van, amiről már be is számoltak, hogy nagyon sok mindent kipróbáltak, és még van is hátra pár nap, úgyhogy további aktivitással is fognak találkozni, és ezen tábor alatt rengeteg élmény mellett tudással is gazdagodnak, úgyhogy mindenképpen fontosnak tartom az ilyen programok szervezését” - hangsúlyozta Janiczak Dávid, polgármester.

Ma a gyerekek egy része a helyi kalandparkban teljesítette az olykor nehéz és izgalmas feladatokat. Voltak olyanok, akik inkább a földhöz közeli pályán egyensúlyoztak, de többen az extrémebb részeket is kipróbálták. A többi fiatal a szilvásváradi lovardában töltötte idejét, illetve lovaskocsin járták be a települést. Elmondásuk szerint nagyon élvezik a tábort, ami a családias hangulatnak is köszönhető, és annak, hogy hamar összebarátkozott a társaság.

„Szerintem összekovácsolta a gyerekeket és a felnőtteket is, úgymond egy csoport tagja lettünk. Olyan, mintha egy kis család lettünk volna ezen a héten” - fogalmazott Batyi Erik.

„Voltunk a trambulinon, ami nagyon félelmetes volt, de nagyon jó, meg voltunk a kalandparkba is, ahol ilyen feladatok voltak, meg lézer harcolni is voltunk. Voltak külön feladatok, az nekem nagyon tetszett. Volt ilyen vak kígyó, kisvasutazni is voltunk, felmentünk, majd lejöttünk gyalog, és megnéztünk mindent” - emelte ki Váradi Tamara Anna.

A számos programon kívül a gyerekek csapatépítő és ügyességi játékokon is részt vettek. Az összesen hatnapos tábor pénteken ér majd véget, így még több helyet látogathatnak meg, és élvezhetik a közös kikapcsolódást.