Szilvásváradi élmények
Város
2020. aug. 4.

Szilvásváradi élmények

Összesen harmincöt gyermek vehet részt abban kalandtáborban, amely egy projekt keretén belül valósul meg.

A Humán Kapacitások Fejlesztése az Ózdi Járásban elnevezésű Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program keretében elnyert pályázatnak köszönhetően a fiatalok ingyenesen tölthetnek el egy hetet Szilvásváradon. A nyári tematikus tábort már harmadik alkalommal szervezik meg.

Szüleik, hozzátartozóik kísérték a gyerekeket az ózdi nagyparkolóhoz vasárnap reggel, ahonnan a fiatalok Szilvásvárad felé vették az irányt. Itt egy hetet tölthetnek, abban a kalandtáborban, amelyen a Humán Kapacitások Fejlesztése az Ózdi Járásban nevű pályázatnak köszönhetően ingyenesen vehetnek részt. Az augusztus 2-tól 7-ig tartó projektnek négy konzorciumi települése van. Domaháza, Csokvaomány, Borsodbóta, illetve Farkaslyuk.

„Az EFOP program keretén belül a gyerekeknek lehetősége van arra, hogy táborozzanak. Ez már nem az első alkalom. Idén az első, hiszen a járvány nyilván közbeszólt, de most már lehetővé teszik a jogszabályok, hogy táborozzanak. Így Szilvásváradon fognak egy izgalmas hetet eltölteni segítőikkel” - mondta Janiczak Dávid, polgármester.

A tábor ideje alatt egy légvár is a gyerekek rendelkezésére áll. Ennek beszerzése a projekt keretein belül, még tavaly történt. Az egy hét alatt a fiatalok állandó foglalkozásokon is részt vesznek. Ilyen például a kézműveskedés, a különféle sporttevékenységek, illetve szabadidős programok. Ezeken kívül természetesen a helyi nevezetességeket, és látnivalókkal is megtekintik, illetve további élményekkel is igyekeznek színesíteni a gyermekek itt tartózkodását. A tábor szakmai koordinátorát erről, illetve az esemény céljáról kérdeztük.

„Célunk a tanulók aktivitásán alapuló közösségi élményszerzés. Többek közt értem ezalatt a helyi nevezetességek megtekintését, kötélpálya, lézerharc, trambulin, mobil ifjúsági busz érkezése a táborba” - nyilatkozta Bobcsák Emese, szakmai koordinátor.

Bobcsák Emese kiemelte, a tábor további célja, hogy az gyerekek megtapasztalják az együttélés egy új formáját. Ezen kívül fontos még az ökotudatosságra nevelés is. A program az általános iskolás korosztályt érinti. Így, az első osztályosoktól a nyolcadikosokig az életkori összetétel igen vegyes. A táborozók közt pedig olyanok is akadnak, akik osztálytársaikkal érkeztek. Ilyen például Simon Nikolett is, aki eddigi élményeiről beszélt.

„Ma az ugrálóvár az nagyon jó volt. Minden nap van általában kézműveskedés. Én nagyon szeretek itt lenni, és élvezem is” - emelte ki Simon Nikolett.

A pályázatnak köszönhetően a gyerekek számára a belépők, illetve a napi ötszöri étkezés is ingyenes. A szervezők a foglalkozások összeállításán kívül persze a járványhelyzetre is felkészültek. Így a tábor területén több helyen kézfertőtlenítőket, illetve tájékoztató feliratokat is elhelyeztek a helyes kézmosásról. Ezen kívül, amennyiben arra szükség lenne, az orvosi ellátás is biztosított. A fiatalokat holnap is érdekes programok várják, hiszen aranymosáson vehetnek részt, illetve a kötélpályát is kipróbálhatják. Csütörtökön pedig a kalandpark, és lézerharc várja őket.