Közös együttműködés
Város
2020. aug. 13.

Közös együttműködés

Ágazatközi megbeszélést tartottak a Humán kapacitások fejlesztése az ózdi járásban projekt keretében.

A programra a hátrányos helyzetű embereket segítő civil szervezetek és intézmények képviselőit hívták meg. Az esemény célja az együttműködés fejlesztése, egymás tevékenységi körének megismerése, a lehetőségek feltérképezése, illetve a szakmai koordináció erősítése volt.

A szociális szférában dolgozó és önkénteskedő szakemberekkel, illetve civilekkel telt meg ma délelőtt a Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat Petőfi úti intézményi egysége. A Humán kapacitások fejlesztése az ózdi járásban projekt egyik célkitűzése, hogy segítse a közszolgáltatásban résztvevők képzését és a munkájuk koordinálását.

„Mai rendezvényünkön, ágazati workshopunkon olyan olyan civil szervezeteket, illetve intézményeket hívtunk meg, akik adománygyűjtéssel, illetve adományozással foglalkoznak. A cél az, hogy a szakmai koordinációt erősítsük, illetve ehhez kapcsolódóan az ő tevékenységüket összehangolva még hatékonyabban tudják ellátni a feladataikat” - mondta Kovács Adrienn, a Humán kapacitások fejlesztése az ózdi járásban szakmai vezetője. 

Az eseményen minden megjelent szervezet képviselője röviden bemutatta a többieknek azokat a tevékenységeket, amelyeket napi szinten végeznek a rászorulók érdekében. Több esetben felmerült problémaként a forráshiány, illetve az is, hogy egyesek ugyan elvárják a segítséget, de tenni egyáltalán nem szeretnének annak érdekében, hogy megkapják az adományt legyen szó akár élelmiszerről, akár bútorról vagy ruházatról.

„Szerintem nagyon fontos, hogy megismerjük egymást az itteni szervezetekkel, hiszen közös a cél. Segíteni szeretnénk minden rétegnek és korosztálynak, illetve mindenkinek aki erre rászorul. Mindannyiunknak vannak korlátaik, de kis darabokban össze tudjuk egymást rakni, és segíteni tudjuk egymást” - fogalmazott Dobos Eszter, a Magyar Vöröskereszt Észak-Borsod Területi Szervezetének területi munkatársa.

A workshopot Danyiné Mogyorósi Eszter vezette. A kompetenciafejlesztő tréner fontosnak tartja, hogy azok, akik újak a rendszerben, és nem tudják, hogy ki mit csinál, megismerhessék az egyes szereplők tevékenységét, hiszen ezekkel a kapcsolatokkal később az ő dolguk is egyszerűbbé válhat.

„Sok kiscsoportos feladattal készültünk, illetve olyan módszerekkel és esetmegbeszélésekkel, amelyekkel interaktív megoldásokat keresünk. Emellett négyszemközti találkozások és beszélgetések is létrejöhetnek, vagyis nemcsak a plenáris technikával, hanem kis bontott beszélgetések is” - nyilatkozta Danyiné Mogyorósi Eszter, kompetenciafejlesztő tréner.

A szakemberek végül közösen, a program közben felmerült ötletekkel próbáltak megoldást találni azokra a problémákra, melyek egy-egy intézménynél vagy civil szervezetnél fellépnek.