Elkezdődött a természet legádázabb vérszívóinak szezonja, a kullancsok igen veszélyesek lehetnek
Hírek
2022. máj. 26.

Elkezdődött a természet legádázabb vérszívóinak szezonja, a kullancsok igen veszélyesek lehetnek

A jó idő beköszöntével közeledik a kullancsszezon is – a szakemberek szerint a túrázóknak folyamatosan számolniuk kell ezzel a veszéllyel.

A legjobb védekezést továbbra is a megelőzés jelenti, ebben pedig fontos szerepe lehet a megfelelő, zárt ruházatnak és a riasztószereknek is. Ha pedig már valakit megcsípett egy kullancs, igyekezzen mielőbb eltávolítani.

Sétálunk, túrázunk az erdőkben és alig várjuk a következő hétvégét, hogy újra a természetben lehessünk. A kirándulások alkalmával azonban nem árt óvatosnak lennünk, ugyanis a fűszálakon megbújó kullancsok veszélyt jelenthetnek. Ez az apró parazita az alsó régióban tanyázik, ugyanis irtózik a napfénytől. Csípését nem vesszük észre, mert a nyálával alvadásgátló és érzéstelenítő folyadékot juttat a bőrünkbe. Dr. Sahin Fawaz címzetes főorvost is elég gyakran keresik meg páciensei kullancs csípés miatt.

„Tudni kell a kullancsokról, hogy kétféle betegséget terjesztenek, az egyik az agyhártyagyulladás, amit a kullancsban található vírus okoz. A másikat pedig egy baktérium okoz, amely szintén a parazitában található. Ez a Lyme-kór. Az agyvelő gyulladás, vagy agyhártya gyulladás ritka megbetegedés, de súlyos. Ez ellen védőoltással védekezhetünk. Általában mezőőrök, erdészek szokták ezt kérni, ez egy éves kortól kapható, több sorozatban. A Lyme-kór gyakrabban fordul elő, kullancs csípéssel jelentkezik. Egy-két héttel jelentkezik az úgynevezett Erythema Klinikum migrans, azaz kokárda szerű jelenség a kullancs csípés helyén. Ez kezelhető.” - mondta Dr. Sahin Fawaz címzetes főorvos

A szakember elmondta azt is, hogy nem kell attól sem megijedni, ha a feje a bőrben marad, mert az kilökődik magától. Az ebtartók a kutyafuttatókban naponta több órát is eltöltenek kis kedvencükkel, de nem mindenki találkozik kullancsokkal.

„A kutyámat védem inkább, de nekem még nem volt, nem kaptam még sose nem volt bennem. A kutyámban sem volt még.” - nyilatkozott Balázs Györgyné

A kutyák természetével és mozgásigényével együtt jár, hogy futva, ugrálva, hemperegve élvezik a szabad mozgás örömét, ezért előfordulhat, hogy megtalálja őket is egy-egy parazita. Érdemes kullancsnyakörvet használni, valamint átvizsgálni a kirándulás után kedvencünket.

„Haza szoktuk vinni, de megvédi a nyakörv attól, hogy belemenjen, tehát van olyan, hogy hazavisszük és otthon veszem észre, hogy kullancs van rajta, de amióta ezt használjuk Alízban még nem volt.” - mondta Kohan Judit

Ha valaki észleli magán a kullancsot fontos, hogy ne kézzel távolítsa el, hanem használjon speciális csipeszt, majd fertőtlenítse a területet például jóddal.

A riasztószereknek számtalan fajtája ismert, de érdemes elolvasni a használati utasítást alkalmazásuk előtt. A leghatásosabbak azok a készítmények, amelyek toluamidot tartalmaznak. Ezeket tanácsos a kirándulás előtt használni, valamint célszerű néhány óránként ismételni. Azonban a legalapvetőbb védekezés, ha zárt ruházatot viselünk. Ha megtörténik a baj, érdemes figyelni a tüneteket, és ha szokatlan dolgot tapasztalunk, nem árt orvoshoz fordulni.