Elindult a kivitelezés
Város
2017. ápr. 21.

Elindult a kivitelezés

Vállalkozói fórumot tartottak tegnap a Piaccsarnokban az új termelői piac megvalósításával kapcsolatban.

Ózd Város Önkormányzata képviseletében az Ózdinvest Kft., mint az ózdi városi piac üzemeltetője és a projekt menedzsment szervezte a programot, ami előtt korábban már levélben értesítették az érintett árusokat a fejlesztés tartalmáról, most a véleményükre voltak kíváncsiak.

A Településfejlesztési Operatív Program keretében a városi piac agrárlogisztikai fejlesztésére elnyert 400 millió forintról szóló támogatási szerződést 2016 decemberében írták alá az érintettek. A beruházás önkormányzati tulajdonú területen valósulhat meg, ezért a fejlesztés - mint ahogy az a 2017 elején már bemutatott látványterven is jól látszik - a Piac út, valamint a szakmunkás képző iskola melletti bejárat és a vele szemben található vashíd között található háromszög alakú részt fogja érinteni.

„Új, korszerű elárusító asztalok lesznek kialakítva, amelyek elektromos energiával is el lesznek látva. Meg lesz oldva a csapadékvíz elvezetés, a közvilágítás és minden, ami egy korszerű piachoz szükséges. Sajnos az egész piac fejlesztésére ez a pénzügyi forrás nem volt elég, de azon a területen, amit most elkészítünk, ott mindenképp egy előrelépést jelent” - mondta Tengely András, az Ózdinvest Kft. ügyvezetője.

Az érintettek attól tartanak, hogy a beruházás egyrészt kettészakítaná a zöldséges piacot és negatív hatást gyakorolna a helyi emberek életére.

„Mindenképp elavult ez a piac, ezt már többször megreklamáltuk. Az, hogy az újat nem ide akarják tenni, az annyiból lesz rossz, hogy a termelőket elszakítanák a többiektől egy másik piacra. Így kettétépik a piacot és ez nem lesz jó senkinek. Kiszorítjuk a régi árusokat a másik, az új piacról, ez megint konfliktusokat okoz” - nyilatkozta Kiss Miklós, edelényi kereskedő.

Az önkormányzat szakemberei szerint alaptalanok a kereskedők félelmei, azt mondják a pályázaton elnyert 400 millió forint felhasználásával korszerűbbé válik majd a terület és az önkormányzat mindent megtesz annak érdekében, hogy a megvalósítás során az árusok hátrányt ne szenvedjenek, valamint a felújítást követően egy jobb, megújult környezetben folytathatják a tevékenységüket.

„Ez a terület, ez az egész beruházás arra nem alkalmas, hogy a piac piacként működjön. A piac ugyanis egy olyan egység, ahol az emberek nem csak vásárolnak, hanem találkoznak, beszélgetnek. Nem kell őket szétszakítani, hanem egy helyen kell tartani őket, úgy ahogy eddig. Ez a terv nem alkalmas arra, hogy megmaradjon az a látszat, hogy milyen jó városban élünk, milyen szép körülmények között tudunk lenni” - fogalmazott Fedora István, kereskedő.

Tengely András azt mondja, hogy minden pályázatban vannak kötelező elemek, amelyek  ha nem teljesülnek a pályázat nem nyerhet. Ezeknek a feltételeknek meg kellett felelni, a másik fontos szempont pedig az volt, hogy a munkálatok alatt az árusítást ne keljen szüneteltetni senkinek. A sok követelmény figyelembe vételével a legcélszerűbb megoldásként került kiválasztásra akció területként a megjelölt helyszín.

Az önkormányzat célja a fórummal az volt, hogy az érintett kereskedők véleményét, igényeiket és javaslatait a pályázat és a helyszín adta kereteken belül és az ezután készítendő engedélyes-, és kiviteli tervekben figyelembe vegyék.