Új szárny és teljes megújulás vár a Katona József Úti Bölcsődére.
Város
2022. jún. 1.

Új szárny és teljes megújulás vár a Katona József Úti Bölcsődére.

Átvette a munkaterületet a kivitelező cég. A Katona József Úti Bölcsőde felújítása, valamint az új épületszárny építése a napokban elkezdődik.

A mintegy bruttó 375 millió forintos beruházás határideje ez év vége. A gyerekek addig ideiglenesen a város különböző intézményeibe kerültek át.

Évek óta komoly problémát jelent városunkban a bölcsődei férőhelyek kérdése, hiszen jelentős túljelentkezést tapasztalnak a területen dolgozó szakemberek. Éppen ezért volt jelentős lépés, amikor az önkormányzat elnyert egy pályázatot a Katona József Úti Bölcsőde felújítására. Ezt az összeget Magyarország Kormánya is kiegészítette, így a beruházás mintegy bruttó 375 millió forintból valósulhat meg. Emellett új szárnnyal bővítik a meglévő alapterületet, amelynek köszönhetően a jelenlegi nyolcvan férőhelyhez képest huszonnyolc gyermekkel többet tudnak majd fogadni.

A területi operatív program keretében nyerte meg önkormányzatunk azt a pályázatot, amelynek köszönhetően egy új bölcsődei szárny épül itt a Katona József Úti Bölcsődénél. Az új 10x20 méteres épület egy hosszú folyosóval lesz összekötve a régi épülettel. Mindemellett a régi épület is megújul. Teljes hőszigetelést, energetikai megújítást, nyílászáró cserét, padlózat cserét és fűtési rendszer cserét és korszerűsítést is fog kapni. A kivitelezőnek fél éve van a munkálatok elvégzésére. Bízunk benne, hogy akár hamarabb is teljesítenek és visszaköltözhetnek ide a bölcsődések egy vadonatúj, felújított bölcsődébe, ahol sokkal több férőhely is lesz.” - nyilatkozott Janiczak Dávid polgármester

A munkaterületet hivatalosan is átadták a kivitelező cégnek, akik a héten el is kezdik az előkészítő munkálatokat. A beruházás ideje alatt az intézmény tehát nem tudja ellátni funkcióját, így meg kellett oldani az oda járó gyermekek elhelyezését.

A bölcsődébe járó gyerekeket az Ózdi Városi Óvodák tudta befogadni. Pontosabban három óvoda az, ahová el tudtunk helyezni csoportokat, illetve az Újváros Téri Bölcsődénk létszámát növeltük meg egy Katona József Úti Bölcsődés csoporttal. A három óvoda, amely befogadja a gyerekeket az a Csépányi Óvoda, a Nemzetőr Úti Óvoda és a Tétény Vezér Úti Óvoda. Erről a szülők szülőértekezleten külön csoportonként lettek értesítve. Folyamatosan zajlik a kiköltözésük.” - nyilatkozott  Bányai Zsuzsa, az ÓTSZEGYII igazgatója

Mivel az összes gyermeket egyszerre nem tudják áthelyezni, így fokozatosan kerülnek át új helyükre. Három csoport például hétfőn már az ideiglenes intézményben kezdte el a hetet, ma pedig a Tétény Vezér úti egységbe érkeztek meg a kicsik. A kivitelezésben érintettek bejárást tartottak az intézményben a munka megkezdése előtt.

A kivitelezést először is a bontási munkálatokkal kezdjük, tehát a nyílászárók, az egyéb belső berendezések, radiátorok, vezetékek bontásával kezdünk, valamint az alapásásokkal az új épület, épületszárny építésénél. Utána közvetlenül kezdjük a homlokzati hőszigetelési munkálatokat, természetesen a nyílászárók cseréjét, valamint a belső felújítási munkálatokat ütemszerűen, ahogy hozzá jutunk.” - mondta Tóth Pintér Krisztián projektvezető

Megújul továbbá majd a villamoshálózat, amellyel a tervek szerint egy időben az új épületszárny alapozása is megkezdődik. A munkálatok elvégzését nagyban befolyásolja majd az időjárás, azonban a szakemberek igyekeznek az év végi határidőre mindent teljesíteni.