„Együtt a rasszizmus ellen” labdarúgó-tornát tartottak a városi stadionban
Sport
2022. jún. 8.

„Együtt a rasszizmus ellen” labdarúgó-tornát tartottak a városi stadionban

Tizennegyedik alkalommal szervezték meg az „Együtt a rasszizmus ellen” nevet viselő kispályás labdarúgó-tornát. A cél idén is a békés együttélés hangsúlyozása volt.

Hosszú évek óta rendezik meg városunkban az „Együtt a rasszizmus ellen” nevet viselő kispályás labdarúgó-tornát. Az esemény olyan népszerű, hogy azok a csapatok, akik egyszer már részt vettek rajta, mindig visszatérnek. Idén hat gárda jelent meg a városi stadion műfüves pályája mellett, hogy részese legyen a baráti megmérettetésnek. Az Ózdi Roma Nemzetiségi Önkormányzat programjai között kiemelt figyelmet kap ez az alkalom, hiszen ilyenkor látszik leginkább a sport közösségkovácsoló ereje.

„2007-ben, amikor ezt kitaláltuk Obbágy Csaba képviselővel és úgy gondolom, hogy a célját elérte, mert mindenféleképpen egy baráti társaság szokásosan eljön erre a tornára. Nemcsak barátságok, hanem a sport szelleme, ami fontos. Az nevelő hatású is. Az első szempont az, hogy ne sérüljön meg senki, mindenki jól érezze magát és felhívjuk a figyelmet az előítéletesség ellen” - hangsúlyozta Váradi József, az Ózdi Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke.

Nem csak Ózdról, a környékbeli településekről is érkeztek csapatok. Két darab hármas csoportmezőny alakult ki, akik helyosztót játszottak, majd utána a döntőbe jutásért keresztbejátszás következett. A vendég csapatok nagyon jól érezték magukat és örülnek neki, hogy ezt a kezdeményezést tizennégy évvel ezelőtt életre hívták a szervezők.

„Szerintem itt évek óta, ahogy megcsináljuk ezt és ahogy már kialakultak itt a dolgok, mindig baráti hangulat van. Mindenki nagyon jól érzi itt magát, az összes csapat, aki csak itt van. Romák, nem romák egyaránt barátok vagyunk, ez itt egy baráti kör, egy nagy baráti kör” - mondta Horváth Vilmos, a borsodnádasdi Horváth Family játékosa.

Erre a kezdeményezésre folyamatosan érkeznek a fiatalok, azonban akadnak olyan játékosok is, akik már a kezdetekben is jelen voltak és az idősebb generációt képviselik. A csapatok összetételében tehát nem számít a kor, csak a jó hangulat.

„Tizennégy éve van ez a rasszizmus elleni torna. Én régóta a Flamengó tagja vagyok, így az idősebb korosztályból. Ez egy nagyon nagy öröm számunkra, hogy így össze tudunk gyűlni. Meg szeretnénk mutatni azt, hogy mégis van magyar és roma együttélés és hogy nincsen kirekesztés, rasszizmus. Ez egy nagyon jó dolog is, hogy így össze tudunk gyűlni, egymással közösségben tudunk lenni és tudjuk ezeket összeformálni, összekovácsolni” - nyilatkozta Váradi Gyula, a Flamengó játékosa.

A baráti mérkőzést a Flamengó egyes csapata nyerte meg. A dobogó második fokára a Flamengó második gárdája, a harmadik helyre pedig a borsodnádasdi Horváth Family állhatott fel. A legfontosabb azonban ezúttal sem az eredmény, hanem a sportszerű küzdelem és a jó szórakozás volt. A tervek szerint jövőre mindenképpen folytatni szeretnék a megkezdett hagyományt.