Elkezdődött a kivitelezés - a Piac úti távhővezeték a tervek szerint októberben már a föld alatt lesz
Város
2022. jún. 8.

Elkezdődött a kivitelezés - a Piac úti távhővezeték a tervek szerint októberben már a föld alatt lesz

Elkezdődtek a Piac úti távhővezeték földbe fektetéséhez kapcsolódó munkálatok. Jelenleg a csövek összeszerelése, hegesztése zajlik.

Elkezdődött az Ózdi Távhő Kft. egyik nagy beruházása. Április végén vette át a vállalkozó a munkaterületet, annak a projektnek a keretében, amelynek eredményeként végre a föld alá kerül a Piac úton található távhővezeték. A kivitelező nem kis feladatot vállalt, ugyanis a nyomvonal háromszázhetven méter hosszú, és páros cső fektetésről van szó.

„A munkakezdési engedélyt múlt héten kedden kaptuk meg. Már ez előtt készültünk a feladatra, tehát beszállítottuk a csöveket, valamint az ágyazóhomokot is leszállítottuk a depóhelyre. Ez jelenleg is zajlik. A Piac úti 400-as vezetékhez minden csőanyag rendelkezésre áll a munkaterületen” - mondta Faragó Marcell, a Fer 3331 Építőipari és Kereskedelmi Kft. projektmenedzsere.

Jelenleg hegesztési és az ehhez kapcsolódó folyamatok zajlanak, amelyeket még a héten szeretnének befejezni. A szakemberek igyekeznek minden olyan munkamenetet, amelyet csak lehet a föld felett elvégezni, hiszen egy árokban sokkal nehezebb hozzáférni az egyes elemekhez. A hatalmas csővezetékeknek a mozgatása is igen időigényes folyamat. A hegesztést követően a földmunkálatokkal folytatják, amelybe a Herman Ottó Múzeum munkatársai is bekapcsolódnak, ugyanis a kivitelezőnek úgynevezett régészeti szakfelügyelet kellett kérnie, azaz ha valamit találnak az Ózdi Szakképzési Centrum Gábor Áron Technikum és Szakképző Iskola udvarán, akkor be kell szüntetniük a munkálatokat. Bár a korábbi tapasztalatokra alapozva ez nem jellemző. A gépek csak az útról tudják megközelíteni a helyszínt, ezért egy ideig csak félpályán lehet majd közlekedni a Piac úton.

A kivitelező cég dolgozói már megkezdték a munkálatokat Szakképzési Centrum területén, azonban a feladatok ott még nem érnek véget, a Piac úti szakaszt is keresztbe fogjákvágni a június huszadikával kezdődő héten, ezért a lakosságnak a forgalom korlátozására kell számítania.

A négyszázas vezeték lefektetésére a távfűtési idény megkezdéséig, vagyis október 15-ig van lehetőségük. Ezen kívül huszonhárom új hőközpontot alakítanak ki. Az ezzel kapcsolatos munkálatokat a Bolyki főút és a Bibó út közötti társasházas résszel fogják kezdeni. A többi ilyen egység kiépítésének ütemezése még tervezés alatt van. A fűtőerőművet érintő korszerűsítés egy jövő évi projekt, csak úgy mint a levegőben futó távhővezeték elbontása. A beruházás határideje 2023 vége.