Nagy baj is történhet, ha nem a kijelölt helyeken fürdőzünk
Hírek
2022. jún. 10.

Nagy baj is történhet, ha nem a kijelölt helyeken fürdőzünk

Számos kockázatot rejthet a nyílt vízi fürdőzés. Az egyik veszélyforrás az, hogy olyan tavakon és folyókon, ahol nincs személyzet, sokkal nehezebb baj esetén segítséget kérni.

A nyári hőségben a strandokon kívül sokan felkeresik a közeli szabad vizeket, azonban ezek nem minden esetben szabályosak. Éjszaka vagy korlátozott látási viszonyok között még a kijelölt szakaszokon sem lehet megmártózni, ha az nincs kivilágítva. A szabályok betartatására a hatóságok is nagy hangsúlyt fektetnek. Az Ózdi Rendőrkapitányság munkatársai felhívják a figyelmet a nyílt vízi fürdőzés veszélyeire.

„Minden esetben csak olyan helyen vagy olyan vízparton fürödjünk, ahol arra kijelölt hely van és úszómester tartózkodik ott. Az illetékességi területünkön több olyan tó és folyóvíz található, ahol különös veszélynek vagyunk kitéve, ha felhevült testtel belemegyünk, illetve nem megfelelő úszási tudással merülünk a habok közé” - hangsúlyozta Kiss Tamás, az Ózdi Rendőrkapitányság hivatalvezetője.

Ha olyan helyen mártózunk meg, ahol az egyébként tilos, akkor a jogszabályellenes cselekedetet a törvény öttől ötvenezer forintig terjedő bírsággal szankcionálhatja. Ezen információk tudatában érdemes kiválasztani a fürdőzés helyszínét. Tegnap már a rendőrség a halőrökkel közösen az Arlói-tónál és a Sajónál tartott terepszelét. Ez arra irányult, hogy senki ne fürdőzzön tiltott területen és a horgászok rendelkezzenek a megfelelő papírokkal és betartsák a szabályokat. Emellett bárhol keveredhetünk veszélyes szituációba, így nem csak a tiltás miatt érdemes óvatosnak lennünk.

Fokozott veszélyt rejthetnek ugyanis azok a területek, amiket nem ismerünk. Az ilyen helyeken a zavaros vízben találkozhatunk nem látható éles tárgyakkal, kövekkel a mederben, amelyek súlyos sérülést is okozhatnak. Emellett azoknak, akik nem biztosak úszástudásukban, inkább ajánlatos a sekély részeken maradniuk.

Az orvosi előírásokat is érdemes szem előtt tartanunk. Így kerüljük a fürdőzést közvetlenül evés után, illetve alkohol fogyasztása után sem érdemes a vízben tartózkodnunk. Ha valaki a közelünkben bajba kerül, segélykiáltásokat hallunk, akkor haladéktalanul értesítsük a hatóságokat.