Elindult a Zebra-terv akció - a rendőrség három napon át kiemelten ellenőrzi a kijelölt gyalogátkelők környékét Ózdon is
Rendőrség
2022. jún. 14.

Elindult a Zebra-terv akció - a rendőrség három napon át kiemelten ellenőrzi a kijelölt gyalogátkelők környékét Ózdon is

Ma elindult a rendőrség Zebra-terv elnevezésű közlekedésbiztonsági akciója. Az egyenruhások kiemelten ellenőrzik a kijelölt gyalogátkelőhelyek környékét.

Ma elindult a rendőrség úgynevezett Zebra-terv elnevezésű akciója. A Roadpol közlekedésbiztonsági feladatterv alapján Ózdon is fokozott ellenőrzéseket tartanak a hatóság munkatársai június 14-től 16-ig, amelyek kifejezetten a kijelölt gyalogátkelőhelyek környékére irányulnak. Délelőtt a Munkás úton is lehetett találkozni az egyenruhásokkal.

„Igen jellemzőek ezek a jogsértések, és igen nagy veszélyt hordoznak magukban, mivel két eltérő közlekedési ágazat találkozik a kijelölt gyalogátkelőhelyen. Az egyik a legvédtelenebb, a gyalogos. Ha konfrontálódik a gyalogos a gépkocsivezetővel, abban az esetben nyilván súlyos következménye van ezeknek a baleseteknek. Éppen ezért nagyon hangsúlyosan foglalkozik a rendőrség ezzel a témával” - hangsúlyozta Rajhóczki Péter, az Ózdi Rendőrkapitányság közlekedésrendészeti osztályvezetője.

A gyalogátkelőkre vonatkozó baleseti statisztika nem mutat túl pozitív képet. Pár napja például Putnokon történt egy olyan eset, amikor a kijelölt átkelőhely előtt a gépjárművezetők megálltak elsőbbséget adni a gyalogosoknak, amikor a kocsisorból egy nagyobb méretű furgon előzésbe kezdett. Ez kiemelt szabálysértésnek minősül. Ha pedig valaki másnak az életét, testi épségét közvetlenül veszélyezteti, a rendőrség azonnali eltiltással is sújthatja a gépjárművezetőt.

Az akció keretében az Ózdi Rendőrkapitányság közlekedésrendészeti osztályának munkatársai ma reggel fél kilenctől délelőtt tíz óráig a Bolyki főúton ellenőrizék a gyalogátkelők környékét. Ez alatt az idő alatt három esetben tapasztaltak szabálysértést, az érintett sofőrökre helyszíni bírságot szabtak ki.

Bár az akció nagy része a gépjárművezetőkre irányul, nem csak ők hibázhatnak. Az ilyen jellegű balesetek közel egyharmadát maguk a gyalogosok okozzák. Éppen ezért három napon át, minden eszközt: drónt, testkamerát és akár civil járművet is bevetve kiemelten vizsgálják az érintett helyszíneket. Ma kora délután a Vasvár út került célkeresztbe. A városközponti nagy parkoló azonban egy szombati rendzavaró eseménynek is a kiinduló helyszíne volt.

„Itt egy olyan gépjárművezetőre figyeltek fel, akinek nincs vezetői engedélye, sőt korábban is intézkedtek már vele szemben a rendőr kollégák és el is van tiltva a járművezetéstől. Amikor azonban megpróbálták intézkedés alá vonni, a járművezető a megállításra irányuló jelzéseknek nem tett eleget” - mondta Rajhóczki Péter, az Ózdi Rendőrkapitányság közlekedésrendészeti osztályvezetője.

A sofőrt egészen Cipó városrész végéig követték a rendőrök. Bár nekik nem sikerült megállítani, az útszakasz végén található betonáteresznek viszont igen. A gépkocsivezető kanyarodás közben az ütközés hatására felborult és a kerítésnek csapódott. Ennek nyomai ma is jól láthatóak a helyszínen. Az autó utasa megsérült. A sofőrrel szemben járművezetés eltiltás hatálya alatt és más bűncselekmények elkövetése miatt indult büntetőeljárás.