Többen is megismerhették a fogyatékkal élők életét, mindennapjait
Hírek
2022. jún. 14.

Többen is megismerhették a fogyatékkal élők életét, mindennapjait

Érzékenyítő tréninget tartottak fogyatékkal élők egy pályázatnak köszönhetően több helyi intézményben is. Céljuk az elfogadás elősegítése és a szemléletformálás.

A Halmozottan Sérültek Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Szülőszövetsége megnyert egy pályázatot, amelynek keretében több intézményben szerveztek érzékenyítő előadásokat. Összesen hat alkalommal látogattak el az Ózdi Városi Óvodákba, a II. János Pál Katolikus Általános Iskola és Óvodába, a Család- és Gyermekjóléti Központba, illetve a Család- és Gyermekjóléti Szolgálathoz. A tréningeket nyolc fő tartotta, akik tapasztalati szakértők. Közöttük mozgássérült, látássérült, értelmi sérült, autista, illetve halmozottan sérült fiatal is volt. Munkájukat szakmai vezető segítette.

„Több szülő és sérült fiatal felnőtt jelezte azt felénk, hogy nagyon nehéz nekik néha beilleszkedni a társadalomba. Nem mindig fogadják el őket és vannak amikor negatívan különböztetik meg őket. Mindenképpen szeretnénk már óvodás korban elkezdeni azt, hogy többen megismerjék őket, hogy miben mások ők” - mondta Szűrös-Danyi Edina, pályázati koordinátor.

A projekt célja a fogyatékkal élők elfogadásának elősegítése, a szemléletformálás és a társadalmi érzékenyítés. A fiatalok a tréningek keretében saját nehézségeiket mutatták be különböző feladatokon keresztül.

„Az érzékenyítéssel kapcsolatban tartottam egy előadást, hogy megmutassam, hogy milyen az, amikor az ember nem tud felállni úgy, mint a mindennapokban, vagy esetleg nem tud lehajolni egy szem cukorért. Hogy az emberek megtanulják, hogy az egyszerű dolgokért is valakinek meg kell szenvednie. Illetve nem is szenvedés, de meg kell érte dolgozni” - fogalmazott Harkály Géza Patrik, tapasztalati szakértő.

Az egyesület sok mindennel foglalkozik. Fontosnak tartják a tanácsadást, aminek keretében pontos tájékoztatást adnak a szülőknek, hogy különböző segítséget hogyan vehetnek igénybe. Emellett élményteli programokat biztosítanak a fiataloknak. Az előadásokra való felkészülésben is segítséget nyújtottak nekik. Minden tréning előtt tartottak egy megbeszélést.

„Azon a tanfolyamon, ahol ők tapasztalati szakértővé váltak, már nagyon sok ismeretet szereztek. A feladatokat megtanulták és azokból válogattunk. Én is hoztam új ötleteket és megpróbáltuk összeválogatni a csapatot. Egy helyre két csapattal érkeztünk. Szerettük volna, ha minden gyermek és felnőtt részt vesz ezekben a feladatokban. Mindig az volt a problémánk, hogy kevés lett az idő. Óriási odaadással és nagy lelkesedéssel vettek részt mindenben” - emelte ki Bartáné Demcsik Katalin, tanácsadó szakpszichológus.

A "Láss engem" projekt záróünnepségén a meghívottak között szerepeltek a részvevő intézmények képviselői is. A különböző helyszíneken tett látogatásokról és előadásokból egy fél órás filmet is készítenek majd, ami július végére ölt végleges formát. A tréningeket a továbbiakban is szeretnék majd folytatni, amennyiben alkalmuk és lehetőségük nyílik rá.