Ózdi szerzők művei is szerepelnek a kazincbarcikai Kazinci Klub Lélekszirom című legújabb antológiájában
Kultúra
2022. jún. 16.

Ózdi szerzők művei is szerepelnek a kazincbarcikai Kazinci Klub Lélekszirom című legújabb antológiájában

Lélekszirom címmel jelent meg a Kazinci Klub legújabb antológiája, amelyet a 93. Ünnepi Könyvhét alkalmából a városi könyvtárban mutattak be tegnap délután.

Szurasenkó Dániel, blockflöte virtuóz játékát is hallhatták a résztvevők a Kazinci Klub, Lélekszirom című antológiájának bemutatóján a városi könyvtárban. A közösség tagjait Kazincbarcikán és környékén élő írók, költők, festők, képző- és iparművészek alkotják. Negyedik kiadványukban a klub egyik alapító tagjának, P. Dányi Gabriellának a művei is szerepelnek. A kötetben legújabb regényének részletei, továbbá versei olvashatók, de abban festményeit is megcsodálhatjuk.

„Először a gyerekversek világában voltam nagyon otthon, és amikor egy-egy olyan figurával találkoztam, aki érdekes volt, akkor megkérdeztem tőle, hogy mi a kedvenc állata, majd e köré az ember köré építettem egy sztorit. Úgyhogy a verseimnek mindig vannak történései” - mondta P. Dányi Gabriella, a Kazinci Klub alapító tagja.

Az antológiában harminchárom szerző műve szerepel, amelyben öten képviselik városunkat. A közösség egyébként Kazincbarcikán alakult 2008-ban, amely 2013 óta már Kazinci Klub néven működik. Annak vezetését Szűcsné Pál-Kutas Orsolya 2019-ben vette át.

„A klub egy családként működik. Segítjük egymást a könyvkiadásban, a versírásban, a korrektúrázásban, tehát mindent megteszünk, hogy segítsük abban a klub tagokat, hogy meg tudjanak jelenni, hogy a közönségnek tovább tudják adni azokat a dolgokat, amik nekik fontosak” - fogalmazott Szűcsné Pál-Kutas Orsolya, a Kazinci Klub vezetője.

Az eseményen több vers- és novellarészlet is elhangzott, amelyen a résztvevők a klub korábban megjelent műveibe, továbbá az Ő-szülő Kikelet című folyóiratba is belelapozhattak. A kiadványt nyomtatott formában 2016 óta jelentetik meg. A Lélekszirom című kötetben helyet kaptak Andók Veronika költő, meseíró művei is. Az antológiában tájleíró és szerelmes versei olvashatók, ám a Nekézsenyből érkező hölgyet a pandémia időszaka is megihlette.

„Már gyerekkoromban elkezdtem verseket írni. Az első sikerem az volt, hogy beküldtem a Cimbora című újságba az egyik versemet, amit Juhász Jácint felolvasott. Ez volt a legeslegelső élményem a versekkel kapcsolatban. Azóta írok verseket” - nyilatkozta Andók Veronika, költő, meseíró.

A klub tagjai a kazincbarcikai Egressy Béni Városi Könyvtárban havi rendszerességgel találkoznak egymással, ám a csoport a legnagyobb közösségi oldalon is elérhető. Így műveikkel, alkotásaikkal a virtuális térben is találkozhatunk.