Fontos, hogy látszódjon - Megerősítik az útburkolati jeleket városszerte
Város
2022. jún. 16.

Fontos, hogy látszódjon - Megerősítik az útburkolati jeleket városszerte

Útburkolati jeleket festenek újra az ÓVI szakemberei. Kora reggeltől egészen délutánig végzik a munkálatokat. Speciális festékkel dolgoznak. A folyamat még egy hónapig tarthat.

Múlt pénteken kezdték meg városunkban az útburkolati jelek újrafestését a szakemberek. Az Ózdi Városüzemeltető Intézmény dolgozói az Újváros tér környékéről indultak el a munkálatokkal, innen haladnak befelé a városba. Ma pedig már a Bibó István és a Lehel vezér út találkozásánál tevékenykedtek. Reggel hat óra után kezdik meg a folyamatot, amit egészen délután egy óráig végeznek.

„Közlekedésbiztonság szempontjából természetesen nagyon fontos, hogy a zebrák és az útburkolati jelek jól láthatóak legyenek. Sok helyen nem veszik figyelembe a táblákat, és ezek a jelek jobban megerősítik ezeket” - mondta Dubovinszky László, az Ózdi Városüzemeltető Intézmény műszaki vezetője.

Először megtisztítják az útfelületet a portól, majd egy speciális festékanyaggal bekenik a megkopott részeket. Még mielőtt megszáradna, meghintik úgynevezett üveggyönggyel, hogy fényvisszaverő képessége legyen, ez ugyanis éjszaka is jobban látszik.

A munkálatok szinte az egész várost érintik. A tervek szerint körülbelül egy hónap alatt szeretnék befejezni, így a lakosság több szakemberrel is találkozhat majd az érintett területeken. Nem csak az ÓVI dolgozói tevékenykedhetnek útjainkon, hiszen több a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kezelése alá tartozó útszakasz is található Ózdon. A társaság e-mailben küldött tájékoztatást szerkesztőségünknek a témával kapcsolatban.

„Idén a közlekedésbiztonsági szempontból kiemelten fontos útburkolati jelek festésére van lehetőségünk saját kivitelezésben, melybe főként a lakott területen belüli gyalogátkelőhelyek tartoznak bele. Ózd belterületén az országos közúthálózaton lévő gyalogátkelőhelyek felfestése megfelelő állapotú”  - áll a Magyar Közút Nonprofit Zrt. tájékoztatójában.

Megyénkben öt helyszínen terveznek felújító festést idén. Ilyen többek között a Brassói úti bevásárlóközpont jelzőlámpás csomóponti gyalogátkelőhelye, vagy éppen a Malom út-Vasvár út jelzőlámpás kereszteződésében található kijelölt átkelő, de a Munkás úti körforgalom ki és behajtóágán lévő zebra is láthatóbbá válik.

Az Ózdi Városüzemeltető Intézmény szakemberei egyébként folyamatosan tevékenykednek szerte a városban. Emellett folyik a játszóterek felújítása, hiszen a gyermekek a szünidő kezdetével egyre többször látogatnak majd ki ezekre a területekre és fontos, hogy az eszközök biztonsággal használhatóak legyenek.