Nem terem gomba! - a csapadékhiány miatt nélkülöznünk kell a közkedvelt alapanyagot
Hírek
2022. jún. 16.

Nem terem gomba! - a csapadékhiány miatt nélkülöznünk kell a közkedvelt alapanyagot

A száraz időjárás miatt aszály alakult ki, ami nem kedvez az erdei gombák fejlődésének. Legközelebb a Mátra nyugati oldalának erdőiben lelhető vargánya, csiperke, sárga rókagomba.

Csak a szellőztetés miatt van nyitva az Ózdi Vásárcsarnokban található gombavizsgáló ablaka. A helyiség előtt ugyanis nem áll senki, aki szeretné bevizsgáltatni az erdőben talált gombatermését. A jelenlegi időjárás sajnos nem kedvez ennek a sokak által kedvelt tevékenységnek.

„Víz kellene, legalább két-három napos áztató eső, és 16 nap után megjelennének a gombák. Jelen álláspont szerint Ózdon és környékén sehol sincsen gomba. Legközelebb a Mátra nyugati oldalán, illetve a Dunától nyugatra, Baranya, Vas, Zala és Somogy megyében van gombadömping. Ott folyamatosan hordják, nem tudják hová tenni, annyi gomba van” - mondta Kupás Dénes, gomba szakellenőr.

A szakember továbbá elmondta, hogy 2019-ben nagyon jó volt a gombafelhozatal. Volt olyan hétvége, amikor több mázsa gombát kihoztak az árusok a piacra, melyet percek alatt elkapkodtak a vásárlók.

„Szoktam ide átjárni Szlovákiából, megbízhatónak tartom az itteni gombaszakértőt. Gombát is szoktam vásárolni és egyéb termékeket is természetesen” - nyilatkozta Gyurkovics József.

Amennyiben változik az időjárás és megjelennek az erdőkben a gombák, minden esetben vigyük el szakértőhöz. Legelterjedtebb ehető gombák közé tartoznak a vargánya félék, a csiperke, a sárga rókagomba, a kékhátú galamb, illetve a mezei szegfűgomba. Hetvenhat faj van, ami árusítható, ebből hatvanféle jelenik meg az ózdi piacon. A szakember és a fogyasztók is bíznak abban, hogy a csapadék megérkezésével a Gombavizsgáló előtt újra hosszú sorokban állnak majd azok, akik szeretnék bevizsgáltatni az erdőben talált finomságokat.