A kijelölt gyalogátkelőhelyek környékén az autósok többsége előzékeny - Lezárult a rendőrség háromnapos „Zebra-terv” akciója
Rendőrség
2022. jún. 17.

A kijelölt gyalogátkelőhelyek környékén az autósok többsége előzékeny - Lezárult a rendőrség háromnapos „Zebra-terv” akciója

Több mint tíz esetben szabtak ki helyszíni bírságot a gyalogosok elsőbbségi jogának megsértése miatt a rendőrök a „Zebra-terv” akció keretében városunkban.

A „Zebra-terv” akció az egész országra kiterjedt. Az egyenruhások azonos időpontokban ellenőrizték a szabályok betartását mindenhol. A gyalogosok közlekedési szokásait és a gépjárművezetők elsőbbségadási hajlamát vizsgálták, ehhez pedig esetenként testkamerát, drónokat és civil járműveket is alkalmaztak. Az intézkedéssorozat tapasztalata az, hogy a gépjárművezetők nagy része figyelemmel van a gyalogosokra, vagyis a kijelölt átkelőkön a többség előzékeny.

„Azonban tizenkét esetben a kijelölt gyalogátkelőhelyen a gyalogosok elsőbbségi jogának megsértése miatt szabtunk ki helyszíni bírságot. További két esetben szabálysértési feljelentéssel éltünk a gépkocsivezetőkkel szemben, akik hasonlóan a gyalogosokkal szembeni elsőbbségi jogot sértették meg” - emelte ki Rajhóczki Péter, az Ózdi Rendőrkapitányság közlekedésrendészeti osztályvezetője.

Azonban még mindig sok olyan autós van, aki nem ismeri a zebrák megközelítésével kapcsolatos szabályokat, vagyis fontos az óvatosság és a körültekintés.

„Én azt tapasztaltam, hogy általában körültekintően közelítik meg a gyalogátkelőhelyeket. Nyilván van egy-két kivétel, aminek baleset az eredménye” - mondta Kocsis György.

Bár a közlekedés legvédtelenebb résztvevői a gyalogosok, azonban velük kapcsolatban is előfordult negatív tapasztalat. Ilyen volt, aki a zebrától mindössze nyolc méterre az úttesten sétált át a másik oldalra, de olyanra is volt példa, aki egyáltalán nem nézett szét mielőtt lelépett a kijelölt gyalogátkelőhelyre. Erről pedig az általunk ma megkérdezett egyik autós is hasonlóan vélekedett.

„Az a véleményem, hogy mielőtt lelépnek a zebrára nem néznek szét, és jó volna ha azt is valahogy szabályoznák, hogy most már azt hiszik a gyalogosok, hogy mindenhol ők sérthetetlenek és ott is lelépnek, ahol nem szabad lenne. Neki áll feljebb, ha szólok, hogy itt nincs zebra. Tehát egy kicsit el van ez engedve szerintem, tisztelet a kivételnek, annak aki szépen először körültekint és úgy lép le a zebrára, de azt veszem észre, hogy a többség egyáltalán nem néz szét” - hangsúlyozta Alberti Józsefné.

Az sem elhanyagolható, hogy az ilyen szabálysértések a pénzbírság mellett hat büntetőponttal is járnak, amely egyharmada a tizennyolcnak. Ha pedig valaki ezt begyűjti, akkor a hatóság bevonja a vezetői engedélyét, amely csak utánképzéssel szerezhető vissza. A rendőrség hivatalos weboldalán elérhető statisztikából kiderül, hogy az utóbbi két évben nagyságrendileg kétezer járókelő sérült meg balesetben, de még mindig több mint száz eset végződik tragédiával.