Hamarosan véget ér a mentesség a műszaki vizsga alól. Városunkban is hosszú sorok alakulnak ki a műszaki vizsgaállomásokon
Hírek
2022. jún. 17.

Hamarosan véget ér a mentesség a műszaki vizsga alól. Városunkban is hosszú sorok alakulnak ki a műszaki vizsgaállomásokon

Június 30-án lejár a gépjárművek műszaki vizsgájára vonatkozó moratórium. Ezután már minden közúti forgalomban részvevő autónak érvényes dokumentummal kell rendelkeznie.

Hosszú sorok alakulnak ki a vizsgabázisokon. Június 30-án lejár a személygépjárművek műszakijával kapcsolatos koronavírus-járvány miatt kihirdetett moratórium. A 2020. március 11-e után lejárt dokumentumokra volt érvényes a meghosszabbított türelmi idő. Sokan használták ki ezt a lehetőséget, ennek hatására azonban a vizsgaállomásokon elfogytak a szabad időpontok, illetve csak több hétre előre lehet foglalni dátumot.

A koronavírus-járvány miatt kihirdetett moratórium a személygépjárművek műszaki vizsgájára június 30-án véget ér. Ekkorra az összes forgalomban résztvevő autónak érvényes dokumentummal kell rendelkeznie. A Belügyminisztérium nyilvántartásában közel 900.000 ezer lejárt vagy lejáró okmány szerepel. Sokan az utolsó pillanatokig halogatják a gépkocsijuk hatósági átvilágítását, így a vizsgaállomásokon hosszú várakozási idővel kell számolni annak, aki csak most szánja rá magát. Rengeteg autó esetében tapasztalható az érvényét vesztett okmány. Azokat fogja a legrosszabbul érinteni az elhúzódó ügyintézés, akik nem éltek a moratóriummal, és most járna le vizsgájuk határideje.

„Abban az időben mikor a Covid elkezdődött bizonytalan volt a vizsgabázisok működése. Az emberek ezért húzták-halasztották a dolgot, kihasználva azt a lehetőséget, hogy ezzel meghosszabbítható a műszaki vizsga ideje is. Aztán nagyon sok jármű beleesik abba a körbe, amelyek műszakilag nem felelnek sajnos meg és kaptak egy lehetőséget, hogy tovább közlekedhessenek vele. Ránk nagy nyomás nehezedik most, mert nagyon sok járművet kellene vizsgáztatni. Nagyon sok olyan autó van, amelynek már hosszú ideje nincs műszaki vizsgája” - nyilatkozta Hancsovszki Lajos István, az Autó A-Z műszaki vizsgabiztosa.

Könnyen előfordulhat, hogy egy-egy személygépjármű akár már négy éve nem volt műszakilag átnézve. Ezek részvétele a forgalomban komoly kockázatot jelent a többi autósra nézve. A szakember szerint azok a 15 évesnél idősebb autók okoznak igazán rizikót, amelyeknek tulajdonosai az elmúlt esztendőkben elmulasztották a kötelező szervizeléseket is.

„Tizenöt év feletti autóknak jelentett jót ez a moratórium, amiken már jó pár éve nincs műszaki vizsga. Nem is hordják kötelező szervizbe sem. Ezeket szakember már régen látta. Az újabb, 15 év alatti autóknak alattiak nem jelent igazán nagy gondot ez a moratórium, mert ezeknek az állapota még javában megfelel a közlekedésre” - mondta Galambosi Péter, a Suzuki Kaiser műszaki vizsgabiztosa.

Fontos, hogy akiknek lejárt a szükséges dokumentuma, azok június 30-a után már csak az okmányirodában válthatják ki a műszakit és csak három napig érvényes útvonalengedéllyel közlekedhetnek az otthonuk és a vizsgabázis között. Érdemes tehát időben elvégeztetni a vizsgát, hiszen a magyar jogszabályok szerint csak olyan járművel szabad a közúti közlekedésben részt venni, amelynek műszaki-, biztonsági- és környezetvédelmi jellemzői megfelelnek az előírásoknak. A mindennapok során szükséges figyelmet szentelnünk gépjárművünk állapotára, hiszen így sok kellemetlen meglepetés elkerülhet minket.