Polgárvédelem, légiriadó és kohászat – A „Múzeum más fókuszban” elnevezést kapta a péntek esti eseménysorozat
Kultúra
2022. jún. 26.

Polgárvédelem, légiriadó és kohászat – A „Múzeum más fókuszban” elnevezést kapta a péntek esti eseménysorozat

Múzeum más fókuszban - Ezt a címet viselte a pénteki Múzeumok éjszakája programsorozat. A résztvevők először a LégÓzdban, majd a múzeumban tettek látogatást.

Sokan érkeztek pénteken este a LégÓzd bejáratához. Városunkban már hagyománnyá vált a Múzeumok éjszakája programhoz való kapcsolódás, hiszen évről évre megszervezik Ózdon is a rendezvényt. Az idén külön koncepció alapján építették fel az eseménysorozatot, ami a „Múzeum más fókuszban” elnevezést kapta.

„Ötleteltünk azon, hogy mi lenne, ha nem az összes rendelkezésre álló fényforrással, reflektorokkal világítanánk meg az installációkat és vezetnénk a tárlatot, hanem a készenléti fényekkel és külön erre az alkalomra elhelyezett speciális fényforrásokkal adjuk meg azt a hangulatot, amivel kicsit másabb lesz. Ugyanakkor lehetőség lesz arra is, hogy a tárlatvezető irányítsa azt a fókuszt, amivel egy kicsivel másképp mondjuk majd el azokat az általánosságban megismerhető információkat és kiállítási egységeket, amiket ezen alkalommal más megvilágításba helyezünk” - mondta Farkas Péter Barnabás, az ÓMÉK – Ózdi Muzeális Gyűjtemény és Gyártörténeti Emlékpark múzeumi ágazatvezetője.

A tárlatvezetést a LégÓzdban kezdték. Itt a résztvevők megtudták, hogy a lakosság mikor és hogyan, milyen helyzetben használhatta ezeket a védelmi helyiségeket. Megtekintettek különböző védőmaszkokat, gyógyszereket és kötszereket is, majd bővebb információt kaptak a második világháborúban használatos bombákról is. Emellett megszólalt egy légiriadót jelző sziréna is.

Ezt a hangot senki nem szerette volna hallani annak idején, azonban mindenki tudta, hogy mit kell tennie, ha a sziréna megszólal. Ezt követően az úgynevezett Urbexben tettek látogatást, ahol felújítatlan állapotában tekinthették meg a régi óvóhelyiséget. A program az Ózdi Muzeális Gyűjtemény és Gyártörténeti Emlékparkban folytatódott. Itt a regisztrált látogatók megkapták az ajándéknak szánt kulcstartókat, melyeket az ÓVI dolgozói készítettek. A múzeumban pedig ismét vezetett túrán vettek részt, ahol több információt is megtudtak az állandó kiállításokról, ahol egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek majd az Ózd környéki bányák történetére.

„Tényleg érdekes ez az új tárlat, sok olyan tárgy van itt, amit közelebbről is megtekintettem. Lent a pincében sok fotót is készítettem, szerencsére lehetett fotózni. Tényleg jó volt” - nyilatkozta ifj. Csutor László.

A látogatók a kohászatról is tudtak meg érdekességeket. Többek között a kemencékről és a munkafolyamatok elvégzésekor használt eszközökről is. Az utolsó állomás pedig az udvar volt, ahol az épület falára különböző fényképeket vetítettek ki. A szervezők ezekkel az eseményekkel fel szeretnék hívni a figyelmet a közgyűjtemények és a múzeumok fontosságára. A cél, hogy minél többen tisztában legyenek azzal, hogy milyen nagy értékek találhatóak városunkban.