Párakapu, palackos víz, hosszabb nyitvatartás a strandon – Továbbra is harmadfokú hőségriasztás van érvényben
Hírek
2022. júl. 1.

Párakapu, palackos víz, hosszabb nyitvatartás a strandon – Továbbra is harmadfokú hőségriasztás van érvényben

Párakapuval, palackos frissítővel igyekszik enyhíteni a meleg időjárás okozta kellemetlenségeket az önkormányzat. Meghosszabbították a hőségriasztást hétfőn éjfélig.

Már napok óta folyamatos a hőség. A déli órákban bőven harminc fok felé kúszik a hőmérő higanyszála, a következő napokban is melegre számíthatunk. A hétfőn elrendelt harmadfokú hőségriasztást meghosszabbította az országos tisztifőorvos július negyedikén éjfélig. A tikkasztó helyzetre Ózd Város Önkormányzata is gyorsan reagált. A Szolgáltatóház előtti téren párakaput állítottak fel, ez már több napja hűsíti az ózdiakat, ennek frissítő hatását ma a fiatalabb korosztály részesítette előnyben. Emellett a szomjas városlakók ivókutat is igénybe vehetnek, de vizet is osztanak. A Gyújtó téren a földön fél literes palackok sorakoznak.

„El tudom mondani, hogy nagyon nagy az igény az ivóvízre itt a Gyújtó téren, illetve az Almási Balogh Pál Kórház előtt osztunk ötven, hetven zsugor vizet naponta helyszínenként, attól függ, hogy mekkora az igény. Mivel meghosszabbításra került a hőségriasztás jövő hét hétfőig, vagyis június negyedikéig, ezért hétvégén szombaton a piacon kilenc és tizenegy óra között a kollégáim szintén ivóvizet fognak osztani, azoknak akik szeretnék” - mondta Szaniszló Károly, közbiztonsági referens.

Szaniszló Károly elmondta, hogy az ivóvíz beszerzése valamelyest akadozik, hiszen egyszerre igen nagy igény mutatkozott a bevásárlóközpontok kínálatára, ezért személyenként egy palackkal tudnak biztosítani az éppen arra járóknak. A forróság mindenki szervezetét megviseli.

„Fontos ebben a melegben, hogy hidratáljuk a szervezetünket, kívül belül, főleg belül. Igyunk rengeteg folyadékot és hűsöljünk, ahogyan csak tudunk” - hangsúlyozta Horváth Péterné.

A legtöbben ki sem mozdulnak ilyenkor. Otthon a hűvös szobában próbálják átvészelni ezt az időszakot, aki viszont erre járt, annak egész biztosan jutott a fél literes frissítőből.

„Az árnyékolás fontos, redőnyök lehúzva, nyilván ablakok, ajtók bezárva. Ha nem muszáj, nem megyünk ki. Hideg gyümölcslevesek, rengeteg folyadékot megiszunk és gyümölcsöt eszünk” - nyilatkozta Nagy Andrásné.

Vizes törölközővel a vállukon szüretelik a ribizlit a Győzelem úti kertészetben az Ózdi Városüzemeltető Intézmény dolgozói. A kánikula a szabadtéri munkavégzésre is kihatással van, a közfoglalkoztatottak ebben az időszakban az óránkénti öt perc helyett negyed óra pihenőidőt kapnak. Ma a városi strandfürdőben is rengetegen kerestek felfrissülést, a létesítmény egy órával tovább tart nyitva. Egyébként a nagy áruházakba is be lehet ilyenkor térni. A Brassói úti és a Sárli úti bevásárlóközpontok klimatizált auláját a hőségriadó alatt bárki igénybe veheti.