Erdőtűz megfékezésében vettek részt az ózdi tűzoltók
Hírek
2022. júl. 4.

Erdőtűz megfékezésében vettek részt az ózdi tűzoltók

Ózdi egység is részt vett a péntek délután Jávorkút és Lillafüred között keletkezett erdőtűz felszámolásában. Az oltásban a önkéntes tűzoltók és civilek is részt vettek.

Péntek délután lángok csaptak fel egy Miskolc melletti fás területen. A Jávorkút és Lillafüred közötti káresetben egy fenyőerdő esett áldozatul. Mintegy száz hektáron pusztított a tűz. Az eseményhez először a miskolci tűzoltóság egységeit riasztották. Később a diósgyőri, tiszaújvárosi, kazincbarcikai, szerencsi, encsi és az ózdi parancsnokságokról is érkeztek autók. Rajtuk kívül a környék önkéntes lánglovagjai, valamint civil személyek is részt vettek az oltásban. Városunkból az úgynevezett erdőtüzes gépjármű vonult a helyszínre, és nyújtott segítséget a katasztrófa megszüntetésében.

„A Miskolci Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság volt az elsőként kiérkező. A tűzoltás vezetője az úgynevezett IV. kiemelt riasztási fokozatot rendelt el. Ez a fokozat nagyjából 36-40 tűzoltót jelent, illetve kiemelt jelző jogosítványt ad a tűzoltás vezetőjének, hogy különleges szereket riasszon a helyszínre. Ennek megfelelően Ózdról az erdőtüzes gépjárművünk vonult a helyszínre, ahol a beavatkozást segítette” - mondta Tőkés Tamás, az Ózdi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság tűzoltóparancsnoka.

Az eset felszámolását a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat szakemberei irányították. A lánglovagok kéziszerszámokkal, háti permetezővel tudtak csak beavatkozni. Később megérkezett a csapadék, amely nagymértékben segítette a munkát, így éjszakára sikerült megfékezni a tüzet. Személyi sérülés nem történt. Az anyagi kár mértéke pedig egyelőre még nem ismert. A Bükki Nemzeti Park dolgozói helyszíni szemlét tartanak. Ehhez drónt is igénybe vesznek, hogy a levegőből is alaposan megvizsgálják a területet. Az egész országot sújtó kánikula és szárazság miatt a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal július másodikától hazánk teljes területén tűzgyújtási tilalmat rendelt el.

„Július másodikán éjféltől tűzgyújtási tilalom lépett érvénybe az egész országban. Ez azt jelenti, hogy tilos tüzet gyújtani a magyarországi erdőkben, vasúti és közút menti fásításokban, ezek 200 méteres körzetében és a kijelölt tűzrakó helyeken is szigorúan tilos a tűzgyújtás. Ezenkívül nem engedélyezett a parlag- és gazégetés sem ebben az időszakban” - hangsúlyozta Rinyu Zsuzsanna, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság helyettes szóvivője.

A szárazfű-tüzek kialakulásakor az emberi gondatlanság a legnagyobb kockázati tényező. A szakértők javasolják, hogy a tilalommal nem érintett belterületen is zárt égésterű eszközöket, elektromos vagy gázgrillt használjanak, mert a nyitott égésterű szén- vagy fatüzelésnél a zsarátnokok több száz méterre is képesek elrepülni, és meggyújtani az ott található növényzetet.