Itasd a méheket, de ne cukros vízzel! Itatókkal és méhlegelőkkel segíthetünk a mézet gyűjtő rovaroknak
Hírek
2022. júl. 7.

Itasd a méheket, de ne cukros vízzel! Itatókkal és méhlegelőkkel segíthetünk a mézet gyűjtő rovaroknak

A méhek itatásáról és etetéséről is gondoskodnak a felelős méhészek. A nyári teendők közé tartozik a kaptárak atkátlanítása is, mely módszerrel megvédhetik a családokat a pusztulástól.

Méhektől dong a kaptárak bejárata, dolgoznak a rovarok. Kovács István méhészetében negyvenöt kaptárban ugyanennyi család szorgoskodik. A szakember mindent megtesz annak érdekében, hogy segítsen a bentlakók életminőségén. Tavasszal nagytakarítást végez a kaptárakban, most viszont a parazitáktól kell megvédeni a méheket, mert mint mondta, a méztermelés valódi sikere az atkák elleni védekezésben rejlik. Az élősködők túlzott szaporulata és nem megfelelő kezelése idővel akár az egész méhcsalád fertőzését és pusztulását okozhatja.

„Az atkairtást meg kell csinálni, ugyanis minden környéken vannak trehány méhészek, kik nem csinálják meg rendesen, és ezért el tud szaporodni az atka. Ez nagyon károsan befolyásolja a családokat. Ez egy nagyon egyszerű folyamat, én kartoncsíkokat szoktam csinálni, amire hangyasav kerül, ez teljesen természetes. Ez kerül be a kaptárba és ez felel azért, hogy az atkák elpusztuljanak” - mondta Kovács István, méhész.

A hőségben nagyon sokat számít, hogy a kaptárak tetejét kartonpapír fedi le, hiszen a lemeztető átmelegedhet. Ezzel a módszerrel is védhetik méhészek a bentlakó családokat a pusztulástól.

A víznek a méhek életében is nagyon fontos szerepe van, hiszen a rovar percenként tízezer szárnycsapást végez és legalább kétezer virágot látogat meg naponta. A munka kifárasztja őket, így pótolni kell a vízfogyasztásukat. Mi emberek is nagyon sokat segíthetünk.

Fémedény vízzel való megtöltése segíthet a rovarok megfelelő folyadékellátásról. A méhitatót ideális esetben árnyékos területen kell elhelyezni annak érdekében, hogy a víz ne párologjon el túl gyorsan. Gondoskodni kell a rendszeres vízcseréről, de cukros vizet tilos kínálni! A méhek nem szomjazhatnak, de nem is éhezhetnek. Fejlődésük szempontjából elengedhetetlen a folyamatos virágpor gyűjtése, ezért a méhlegelők kialakítása is nagyon fontos. Ez olyan növények összességét jelenti, amely táplálékot, nektárt, virágport vagy más szükséges anyagot szolgáltat. A kaptárak mellett színpompás bíborlevelű kasvirágok sorakoznak. A méhek itt is jól lakhatnak, mert a virágoskert jó méhcsalogatónak számít.