Nagyvadak, kamerák, megfigyelés – A Bükki Nemzeti Park tartott előadást a múzeumban
Hírek
2022. júl. 8.

Nagyvadak, kamerák, megfigyelés – A Bükki Nemzeti Park tartott előadást a múzeumban

Kameracsapdákról és nagyvadakról tartott előadást a Bükki Nemzeti Park gerinces zoológusa, szakreferense, Bakó Botond a múzeumban. Az esemény szép számú érdeklődőt vonzott.

Szép számú érdeklődőt vonzott az ÓMÉK-Ózdi Muzeális Gyűjtemény tegnap esti programja. A Bükki Nemzeti Park zoológiai szakreferense, Bakó Botond érkezett az intézménybe, aki egy dokumentumfilmet vetített a megjelenteknek. A Kis kamerák, nagy vadak című alkotás főszerepében Varga Livius, a Quimby zenekar természetjáró ütőhangszerese vállalkozott arra, hogy a legújabb technika segítségével, mini kamerákkal lesse meg a vadállatok életét.

„A film elkészítésének pont az volt a célja, hogy a mindennapi ember is megismerhesse ezt a módszert és élmény legyen neki. Eddig csak újságokból, könyvekből, vagy a közösségi média felületéről értesültek az emberek így a nagy ragadozókról és mi tagadás, ezek elég sokszor félelmet ébresztettek bennük. Ez a film pont azt mutatja meg ilyen furcsán fogalmazva, hogy a nagy ragadozók is emberek, tehát hogy nekik is van életük, táplálkoznak, félnek, kölyköt, utódot nevelnek” - mondta Bakó Botond, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóságának zoológiai szakreferense.

Azért tartják fontosnak, hogy bemutassák ezeknek az állatoknak az életét, hogy az emberek ne a fenevadat lássák bennük. A kameracsapdák segítségével sok információ kiderült már róluk. A múzeum munkatársai egy hosszabb távú együttműködést szeretnének kialakítani a park szakembereivel, hogy az itt élők tágabb képet kapjanak a nagyragadozókról, valamint élőhelyünk múltjáról, ember és állat együttéléséről.

„Az a tudás már majdhogynem feledésbe merült, hogy amikor a régmúlt emberei akár fát vágni, akár gombázni indultak, vagy a gyárat szerették volna megközelíteni a távolabbi agglomerációkból, akkor milyen praktikákat alkalmaztak, hogy megóvják a saját testi épségüket. Természetesen nem az volt a cél, hogy ezeket a nagy vadakat kiirtsák, hanem hogy békésen együtt tudjanak élni” - fogalmazott Farkas Péter Barnabás, az ÓMÉK múzeumi ágazatvezetője.

Az előadás során a park szakembere kiemelte, hogy a medvék ott élnek, ahol szaporodnak. Ebből kiindulva tehát Magyarországon nincsenek letelepedve, csak az élelemhiány miatt látogatnak át Szlovákiából, de egy-két hónapnál tovább nem maradnak. A találkozásra egy medvével, farkassal, vagy hiúzzal igen csekély esély van, azonban jó megismerni őket. A megjelentek nagyon hasznosnak tartották az eseményt.

„Én ennek nagyon örültem, mert mi járunk túrázni és valóban előfordulhat, hogy találkozunk egy medvével. Értesítettem a túratásrakat és elég szép számmal összegyűltünk. A nyugdíjas klubban is megosztottam és örülök, hogy sokan eljöttek. Nagyon tetszett a film, a mondanivalója, úgyhogy sokat tanultunk belőle és egy kellemes időtöltés volt számomra” - nyilatkozta Lukácsné Szilágyi Ágnes, az Ózdi Természetjáró Klub vezetője.

Ez a dokumentumfilm egyébként az egyik nemzetközi filmfesztiválon a közönségdíjat is elhozta. A megjelentek száma és lelkesedése az interaktív beszélgetés során is azt tükrözte, hogy izgalmas és érdekes információkat kaptak az est során.