A rosszul működő fűtőrendszerek életekbe kerülhetnek
Hírek
2022. júl. 11.

A rosszul működő fűtőrendszerek életekbe kerülhetnek

A fűtőrendszerek folyamatos karbantartásával elkerülhetőek a kéménytüzek és a szén-monoxid mérgezések. Erre a nyár legalkalmasabb időpont.

A téli fűtésszezon kezdetével a tűzoltóság munkatársai jellemzően jóval több kéménytűzzel és szén-monoxid mérgezéssel találkoznak. A füstelvezetők és a fűtőrendszerek időszakos karbantartásának elmulasztása komoly következményekkel járhat. Ezek rendszeres ellenőrzése, valamit tisztítása az energia-megtakarítás miatt is fontos. Nyáron érdemes erre sort keríteni, hogy ősszel már felkészülten várjuk a hidegebb idő beköszöntét.

„A fűtésszezonon kívüli időszak ideális arra, hogy a tüzelő-fűtő berendezéseket és a hő és füstelvezető rendszereket karban tartsuk. Ennek egész egyszerű módja van. Ebben az időszakban is lehet kérni, időpontot egyeztetni kéményseprő szakemberekkel. A fűtésszezon előtti dömpinget megelőzve talán egyszerűbb is velük most karbantartásra időpontot egyeztetni. Fontos tudni, hogy magánlakásoknál ez ingyenes. Azokban az esetekben, ahol telephelyként működik vagy vállalkozás van bejelentve, arra az ingatlanra, ott már térítésköteles ez a szolgáltatás” - emelte ki Tőkés Tamás, az Ózdi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság tűzoltóparancsnoka.

A nem megfelelően működő rendszerek akár tragédiákhoz is vezethetnek. Nem csupán önszorgalomból fontos ellenőriztetni a kéményt. Egy hatályos belügyminisztériumi rendelet szabályozza ennek gyakoriságát. A szilárd tüzelésű berendezésekhez kapcsolódó égéstermék-elvezetők esetében évente, a gázüzemű és a zárt rendszerű tüzelőberendezésekhez kötődő kémények vonatkozásában kétévente kell ezt megejteni. A szakember a revízió során többek között vizsgálja a kémény átjárhatóságát, állagát, a koromzsák tartalmát, tűz- vagy életveszélyes helyzet kialakulásának lehetőségét, a tüzelőberendezés állapotát, valamint a megfelelő égéslevegő ellátást. Az elégtelen állapotú eszközök használatát azonnal fel kell függeszteni a hiba teljes kijavításáig. A lerakódott korom könnyen begyulladhat, ami akár a lakóépület tetőszerkezetének leégéséhez, rosszabb esetben az ingatlan teljes megsemmisüléséhez vezethet.

„Bár a következő fűtési időszak távolabb van, ha lehetőségük van rá ne hagyják az utolsó pillanatokra az ingyenes kéményseprőipari szolgáltatás igénybevételét. Saját biztonságuk érdekében várják felkészülten a fűtési időszakot. Fontos tudni, hogy az egylakásos ingatlanokba, jellemzően a családi házakba, a kéményseprő nem megy automatikusan, hanem az ingatlan használója által foglalt időpontban végzi el az ingyenes ellenőrzést és tisztítást. Időpontot egész évben lehet igényelni keményseprés.katasztrofavédelem.hu internetes oldalon, valamint az ingyenesen hívható 1818-as telefonszám 9.1-es menüpontján keresztül” - mondta Dojcsák Dávid, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

A visszaáramló színtelen, szagtalan, a levegőnél könnyebb szén-monoxid egy mérgező gáz, amely a tökéletlen égés során jön létre. A köznyelvben csendes gyilkosnak nevezett anyag a lakásban elhelyezett riasztó berendezés nélkül könnyen haláleseteket okozhat. Nagyon fontos, hogy rendelkezzünk ilyen eszközzel, mert a jól működő készülék életet ment. A megbízható szerkezetek listája a Katasztrófavédelem honlapján megtalálható.