Használjunk kevesebb műanyagterméket júliusban!
Hírek
2022. júl. 11.

Használjunk kevesebb műanyagterméket júliusban!

Júliusban indul az éljünk műanyagmentesen kihívás. A kampány célja, hogy kevesebb egyszer használatos műanyagot vásároljunk. Emellett fontos, hogy a közterületeken se dobáljuk el a hulladékot.

Tavaly júliusban az egyik Magyar Közlönyben megjelent rendelet megtiltotta néhány egyszer használatos műanyagtermék forgalomba hozatalát, többek között a műanyag evőeszközöket, tányérokat, szívószálakat, italkeverő pálcikákat és a polisztirolból készült edényeket és italtárolókat. Az éljünk műanyagmentesen júliusban elnevezésű kezdeményezést a lassan lebomló műanyagok pusztító környezetkárosítása miatt hívták életre a fenntarthatóságért küzdő civilek.

„Van egy kisfiam, aki beteg és nagyon fontos, hogy mit adok neki. Mert az ételed az életed címszó alapján én is megnézem, hogy van-e az ételekben káros anyag” - mondta Takács Péterné.

Mint számos településen, úgy városunkban is nagy problémát jelent a közterületen eldobált hulladék, aminek legnagyobb része műanyagból készült. Több helyi diák fogott össze azért, hogy Ózd tisztább, és élhetőbb legyen. A Fiatalok a Tiszta Városért elnevezésű csoport szemétszedési akciókkal és egyéb programokkal szeretne javítani ezen a helyzeten, ami nemcsak térségünkben, hanem az egész világban problémákat okoz.

„Nem szoktam szétdobálni semmit, és ügyelek is rá. Nem szeretem, ha körülöttem olyan emberek vannak, akik szerte szét dobálják a szemetet. Az úton is le van dobálva például a cukros zacskó” - emelte ki Tóth Lászlóné.

Egy év alatt több millió tonna műanyag szemetet termelünk, melyeket csupán pár percig veszünk igénybe. Lebomlásához viszont több száz évre van szükség. A műanyagmentes időszak lényege az, hogy egy hónapon át ne használjunk egyszer használatos műanyagokat. Helyettük részesítsük előnyben a tartósabb anyagból készült csomagolóeszközöket.