Figyelem és óvatosság – legyünk körültekintőbbek az utakon a melegben!
Hírek
2022. júl. 14.

Figyelem és óvatosság – legyünk körültekintőbbek az utakon a melegben!

Ismét sokkal melegebb időjárás várható az elkövetkező napokban, ezért minden közlekedőt türelemre és fokozottabb körültekintésre intenek a hatóságok.

A járművezetők a hőségben jellemzően kevésbé tudnak koncentrálni, a megszokottnál figyelmetlenebbek, nem veszik észre a közúti jelzéseket, vagy későn reagálnak a kialakult közlekedési szituációra, esetleg veszélyhelyzetre. A reakcióidő hosszabbá válik, a reflexek tompulnak, a mozdulatok kapkodóvá válnak és megnő a vezetéstechnikai hiba lehetősége is. Emellett az autók műszaki állapotára is jobban oda kell figyelnünk.

„Ez a szélsőséges meleg időjárás a gépjárművezetőkkel kapcsolatos üzembentartói felelősségre, illetve magára a gépjárművezetőknek a fizikai és mentális állapotára is hatással van. Nagyon fontos, hogy ezekre az időszakokra is fel kell készíteni a járműveket. Egyrészt műszakilag viszonylag nehezen bírja ezeket az extrém meleg és szélsőséges hőmérsékletű napokat. Az a lényeg, hogy a hűtése rendben legyen, a folyadékszinteket ilyenkor fokozottabban kell ellenőrizni, egyrészt a párolgás miatt, másrészt a jármű hűtése akkor valósul meg tökéletesen, ha műszakilag rendben tartjuk ezt a részét a gépjárműnek” - mondta Rajhóczki Péter, az Ózdi Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályának vezetője.

A melegben a közlekedők többnyire türelmetlenebbek, hamarabb elveszítik önkontrolljukat, így hajlamosabbak a durvább szabályszegésekre. A gyalogosokról ugyancsak elmondható a bágyadtság. Ilyenkor probléma, hogy kevésbé néznek körül az úttestre lépést megelőzően, és gyakran helytelenül mérik fel a veszélyforrásokat. A szervezetünkre sincs jótékony hatással a váltakozó időjárás és a túlságosan nagy meleg sem.

„Nagyon hat a szív és érrendszeri betegekre a meleg időjárás. Ilyenkor kiszáradás jelentkezik, ami nagyon veszélyes idős korban. Aki magas vérnyomásban szenved, vagy szívbeteg, annak is terheli a szívét, ezért inkább kerülje a nagy melegeket. A védekezés nagyon fontos, vagyis a folyadékfogyasztás, de a cukros és az alkoholos folyadék pont az ellenkezőjét fogja csinálni, úgyhogy inkább a vizet fogyasszuk” - hangsúlyozta dr. Sahin Fawaz, címzetes főorvos.  

Mindig kipihenten üljünk a kormány mögé, és próbáljuk meg elkerülni azt, hogy fáradtan vezessünk. Pótoljuk a folyadékot, lehetőleg mindig legyen kéznél ásványvíz akkor is, ha gyalogosan közlekedünk.