Megszaporodtak a mezőgazdasági járművek az utakon a nyári betakarításnak köszönhetően
Hírek
2022. júl. 15.

Megszaporodtak a mezőgazdasági járművek az utakon a nyári betakarításnak köszönhetően

Megszaporodtak a mezőgazdasági járművek a nyári betakarításnak köszönhetően. Fokozott figyelemmel és türelmesebben közlekedjünk az utakon.

Sokan türelmetlenek az utakon, amikor egy előttük haladó mezőgazdasági járművel találkoznak. Pedig a közlekedőknek érdemes szem előtt tartani, hogy egyes térségekben a szokásosnál is több hasonló gép jár az utakon, ezért fokozott óvatosságot, türelmet és megértést kérnek tőlük a szakemberek.

„Ha ilyen gépekkel találkozunk, akkor nagyon nagy türelemre van szükségünk, mert lehet, hogy hosszú ideig kell követnünk, ameddig a mezőgazdasági gép vezetője lehúzódik, és el tudunk mellette haladni fokozott óvatossággal. Ezek a gépek másfél-két sávot is elfoglalnak, ezért nem tudjuk azonnal megelőzni őket, ezért a menetidő tervezésekor be kell számolni ebbe, hogy az úti célunkat hosszabb ideig fogjuk elérni, mert követni kell ezeket a gépeket” - mondta Palotai István, autósiskola vezető.

A mezőgazdasági gépek sofőrjeinek érdemes figyelnie arra, hogy széles eszközeikkel elkerüljék az út menti táblák, korlátok, útszéljelzők megsértését, illetve amennyiben az adott út szélessége engedi, fontos, hogy ne a padkán közlekedjenek egy kerékkel. Szükséges a megkülönböztetett jelzés is.

„Amennyiben ezt a figyelmeztető jelzést használja, akkor általában a figyelmeztető jelzést használókra vonatkozó közlekedési szabályok alapján kell, hogy megközelítse, mellette elhaladjon. Észlelés esetén a vele szembeni magatartást e szabály alapján válassza meg a gépjármű vezető. Mindenképpen  fokozott óvatossággal, szükség szerint irányjelzővel jelzett kitéréssel kell, hogy a járművek mellett elhaladjunk” - emelte ki Rajhóczki Péter, az Ózdi Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályának vezetője

Minden esetben nagyon ügyeljünk az előttünk közlekedő mezőgazdasági járművek mozgására.

„Most például erre a traktorra fel van helyezve egy fűkasza, mert lucernát, illetve réti szénát kaszálunk vele, és részben kitakarja a lámpát. Ezért egy megkülönböztető jelzést, villogó sárga fényt használunk, ami felhívja a mögöttünk közlekedők figyelmét, hogy figyeljen oda, mert nem biztos, hogy fogja látni az irányjelzőt, hogy merre kanyarodunk” - nyilatkozta Kovács Szilárd, Hangony polgármestere.

Különösebb szabály nincs a járművezetők számára az ilyen gépekkel való találkozásra vonatkozóan, de a közlekedés fokozott figyelmet követel. A mezőgazdasági gépek vezetői pedig tudják, hogy időnként le kell húzódniuk, hogy a mögöttük araszoló járműveket el tudják engedni.