A festőnövények kerültek célkeresztbe a Bolyki Gyógynövénykertészetben
Város
2022. júl. 19.

A festőnövények kerültek célkeresztbe a Bolyki Gyógynövénykertészetben

Festőnövényeket is gondoznak a Bolyki Gyógynövénykertészetben. Évről évre bővítik a fajok számát, mára közel százféle gyógy-, fűszer- és aromanövény lelhető fel a helyszínen.

Teljes pompában virágzik a gyógynövénykertészet a Bolyki temető feletti két hektáron. A területrendezés és az első telepítések 2017-ben kezdődtek. A termesztési igények és a helyszín adottságainak figyelembevételével választották ki, milyen növények foglalhatnak majd helyet a kertben. Az Ózdi Városüzemeltető Intézmény dolgozói tartják karban a területet. Füvet vágnak, amikor szükséges, és persze nagy hangsúlyt fektetnek a gyomlálásra. Az elvirágzott növényi részek visszavágása is folyamatban van.

„Elég jól viselték a telet, nyáron pedig most is látszik, hogy ki vannak száradva, kevés a csapadék. Minden reggelt locsolással kezdünk, majd metszünk és kapálunk. Mikor milyen munkát kapunk” - mondta Pusomai Beáta, az Ózdi Városüzemeltető Intézmény megbízott brigádvezetője.

Kettő darab ezer, valamint egy darab ötezer literes tartály található itt. Ezekből locsolnak a dolgozók. A vízszállító traktor mostanában sűrűbben jár erre, hiszen a hőség miatt többet kell öntözni. A területen két fedett szárítóhelyiség is található. Ma a növényeket innen már elvitték a varrodába, ott készülnek majd különböző illatos termékek belőlük. A kertészetnek van egy méltatlanul elfeledett kisebb bemutató része is, ahol festőnövényeket termesztenek. Ritkán kerül a figyelem középpontjába, pedig a történelem során ezekből az alapanyagokból használták fel a legtöbbet. A 19. század második felétől a vegyipar helyeződött előtérbe és szinte teljesen megszűnt a használatuk, mert az ott előállított készítmények sokkal olcsóbbak és könnyebben hozzáférhetőek voltak.

„Itt ezen a területen gyűjtöttünk össze körülbelül ötven olyan fajta növényt, amit elődeink gyakran használtak különböző színek előállítására. Hozzátartozik még, hogy a mai időkben azért is lehetne ezeket nehezebben használni, mert előállításuk bonyolult, valamint a műszál alapanyagú termékeket kevésbé tudják tartósan beszínezni ezek a növényi alapú festékek. A régi len, pamut, gyapjú alapanyagúakat nagyon könnyen, tartósan lehetett vele festeni. Aki értette a módját, gyönyörű anyagokat és ruhákat tudott előállítani belőlük” - emelte ki Léman Béla, az Ózdi Városüzemeltető Intézmény erdészeti részlegvezetője.

Megkülönböztetjük a lágy és a fás szárúakat, valamint a cserje alakúakat. A kanadai aranyvessző például kiválóan alkalmas sárga festék előállítására. Ide tartozik még a vadrózsa, som, fagyal, de még az orgonabokor is. Talán közismertebb a diófa, annak nagyon sok része alkalmas festésre. Ezek az apró golyók például a kocsánytalan tölgy termései, elődeink tintát készítettek belőle. A helyszínen mindig történik valami változás, így aki már járt itt, annak is tartogat újdonságokat a terület.