A mentés érdekében
Város
2021. aug. 9.

A mentés érdekében

A napokban három várakozni tilos táblát helyeztek ki az Újváros téren. A nagyobb lakóépületek mellett szabálytalanul parkoló gépjárművek egy-egy esetnél ugyanis nagyban akadályozhatják a tűzoltók munk

Új táblák jelzik az Újváros tér 11-10-es számú társas ingatlan közelében, hogy a lakóépület mellett várakozni tilos. Itt és több más helyen ugyanis nem kis problémát okoznak a tilosban parkoló, vagy várakozó gépjárművek. Ezek ugyanis akadályozzák a tűzoltók munkáját akkor, amikor valamilyen eset miatt ki kell vonulniuk.

A környéken az utóbbi időben több ilyen is volt. A most kihelyezett tábláktól alig száz méterre ugyanis március elején egy erkély gyulladt meg. Korábban pedig a Vasvár úton égett ki egy kilencedik emeleti lakás. Ilyenkor rendkívül fontos, hogy a lánglovagok mielőbb megkezdhessék az oltást. Ezt azonban nagyban befolyásolják a közelben parkoló gépjárművek, amelyek adott esetben akadályozhatják munkájukat.

„A hatósági feladatot ellátó kollégáim ellenőrzést tartottak a helyszínen a beavatkozó tűzoltókkal együtt, és megállapították, hogy a létraszer nem tud megtelepülni úgy, hogy elérje a felsőbb emeleteket biztonsággal. Ebből az következik, hogy nem tudjuk végrehajtani adott esetben a bajba jutottak életmentését egy tűzeset, vagy bármilyen más káresemény kapcsán. Ennek a megállapításnak lett az a következménye, hogy köteleztük az önkormányzatot, hogy táblával és majd felfestéssel is biztosítsák, hogy itt ne parkoljon gépjármű” - mondta Szent-Királyi László, tűzoltó ezredes, a Kazincbarcikai Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője.

A katasztrófavédelem munkatársai folyamatosan ellenőrzik ezeket a körülményeket, és amennyiben hasonló esetekkel találkoznak, úgy meghozzák a szükséges intézkedéseket.

Nemcsak táblákkal, hanem felfestésekkel is igyekeznek figyelmeztetni a járművek  tulajdonosait, hogy ezek területen tilos megállni, vagy várakozni. Előfordul azonban, hogy ezek jelzéseit figyelmen kívül hagyják az autósok, amivel nagymértékben akadályozzák a tűzoltók mentési munkáját.

Persze a legfontosabb a baj megelőzése. Így kiemelten fontos, hogy tűzgyújtáskor körültekintőek legyünk. Erkélyen és egyéb helyiségekben ne halmozzunk fel könnyen lángra lobbanó holmikat. Ez különösen érvényes a folyosókra. Ide ugyanis tilos bármilyen olyan tárgy, esetleg bútordarab kihelyezése, amely egy vészhelyzetben akadályozza a tűzoltók oltási, mentési munkáját.