Újra életbe lépett a harmadfokú hőségriasztás
Hírek
2022. júl. 20.

Újra életbe lépett a harmadfokú hőségriasztás

Harmadfokú hőségriasztás lépett életbe ma éjféltől előreláthatólag szombat éjfélig. Ügyelni kell a folyadékbevitelre. A déli, kora délutáni órákban lehetőleg ne tartózkodjunk napon.

Az országos tisztifőorvos éjféltől elrendelte a harmadfokú hőségriasztást. A tartósan meleg időjárás olykor ártalmas hatással is lehet a szervezetre. Fáradékonyabbak, idegesebbek és tompábbak lehetünk ezekben a napokban. Ózdon több helyen is osztanak vizet a lakosságnak, amiket az Ózd Városi Rendészet munkatársai szállítottak a helyszínre. Emellett mától több intézkedés is életbe lépett.

„Ez idén már a második hőségriasztás. Az önkormányzat fontosnak tartja, hogy ezalatt az idő alatt is segítse a lakosságot, ezért az előzőhöz megszokott intézkedéseket léptettük életbe. Két helyen osztunk ivóvizet, itt a Gyújtó téren és az Almási Balogh Pál Kórháznál, hétvégén pedig a városi piac területén. Emellett a párakaput is beüzemeltük, és a városi strand egy órával hosszabb ideig vehető igénybe” - emelte ki Szaniszló Károly, közbiztonsági referens.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közös közleményében arra figyelmezteti a lakosságot, hogy fokozottan ügyeljenek a folyadékbevitelre. A napon könnyen hőgutát kaphatunk, ami akár életveszélyes is lehet. Ezt elkerülvén például a szabadban végzett sportoláshoz inkább a reggeli, vagy az esti időpontot válasszuk. A tűző napon az autóban akár 70 Celsius-fok fölé is emelkedhet a belső hőmérséklet. Ha valaki napon álló gépjárműben hagyott gyermeket vagy háziállatot lát, akkor hívja a 112-es segélyhívó számot. Fontos odafigyelni arra is, hogy 11 és 15 óra között lehetőleg ne tartózkodjunk huzamosabb ideig a napon.

„Én délelőtt nem jövök ki, csak akkor, ha muszáj. Nyugdíjas vagyok, olvasok és internetezek. Reggel korán megfőzök és a férjemmel otthon vagyunk” - nyilatkozta Bárdos Dezsőné.

„Korábban jövök, és utána már nem megyek sehova, hanem otthon vagyok és pihenek” - mondta Kovács Sándorné.

A nagy melegben viseljünk bővebb, világos ruházatot, esetleg kalapot is, hogy megóvjon minket az erős napsugárzástól. Bőrünkre is fontos odafigyelnünk, így nem csak a strandon, hanem egy sétáláshoz is használjunk naptejet.