Beindult a varrógép az Ózdi Városüzemeltető Intézménynél – gyógynövényekből készülnek az illatos párnák és figurák
Város
2022. júl. 25.

Beindult a varrógép az Ózdi Városüzemeltető Intézménynél – gyógynövényekből készülnek az illatos párnák és figurák

Bekerültek a kiszárított levendulák és egyéb gyógynövények az Ózdi Városüzemeltető Intézmény varrodájába. Az idei újítás az állat mintás manó.

A Szedd magad levendula napokat követően az Ózdi Városüzemeltető Intézmény dolgozói lepik el a Győzelem úti kertészetet, hogy a maradék virágot leszüreteljék. Ezeket és a gyógynövénykertben található hasonló nyugtató növényeket kiszárítják, majd az ÓVI varrodájába szállítják. Idén főként levendulával, citromfűvel és mentával foglalkoznak. Az ott dolgozók már hozzákezdtek a feldolgozásukhoz. Ezeket ugyanis az általuk készített figurákba, párnákba és egyéb tárgyakba töltik.

„A levendula az köztudottan nyugtató hatású. Párnát szoktunk varrni, de nemcsak olyat, amit be lehet tenni a szekrénybe, mert molyűző hatású is, hanem amivel aludni is lehet. Vatelinnel és morzsolt levendulával töltött párnákat is szoktunk készíteni. Ezt nagyon szeretik. Szokták kisgyereknek és idősnek is vinni. Nincs olyan nagy mennyiség benne, hogy esetleg káros legyen vagy allergiát okozzon, de azért mégis érződik rajta az illata és a nyugtató hatása is” - mondta Léman Ildikó, az Ózdi Városüzemeltető Intézmény mezőgazdasági részlegvezetője.

Az elmúlt időszakban a manó vonalon indultak el, ezeket igyekeznek változatosan megvalósítani. Megrendelésre is gyártanak tárgyakat, de sokszor előfordul, hogy az ott dolgozók saját ötleteik mentén ülnek a varrógép mellé. A felkérések esetében a felmerülő igényeket a varrodában egyeztetik és próbálnak mindent elkészíteni, amit csak lehet. A figurák mellett többek között kötények, táskák, szatyrok, kesztyűk és párnák is megtalálhatóak, amelyek mintázata igen változatos.

„Amikor megkapjuk szárazon a levendulát vagy bármelyik gyógynövényt, akkor le kell őket morzsolni. Jó apróra összemorzsoljuk és így töltjük különböző figurákba, zsákokba, attól függ, hogy akkor mit varrunk” - nyilatkozta Bodnár Mária, az Ózdi Városüzemeltető Intézmény varrodai csoportvezetője.

Az idei újítás egyébként az állatos manó. Ezek között megtalálható katicabogár, méh és pillangó is, amellyel a cél, hogy még jobban közelítsenek a természethez. Mindent kézzel készítenek, így az egyforma figurák is egyedi darabokká válnak. Folyamatosan jönnek a változatos ötletek és minták, így a visszajáró vendégeknek is újdonsággal szolgálhatnak a friss, illatos tárgyak.