Elkezdődött az új hőközpontok kialakítása
Város
2022. júl. 26.

Elkezdődött az új hőközpontok kialakítása

A Piac úti távhővezeték föld alá helyezése mellett elkezdődött városunk új hőközpontjainak kialakítása. Később a fűtőerőműben a kazánok átalakítása következik.

Megkezdődtek az Ózdi Távhő Kft. rekonstrukciós munkálatai a Bolyki főút és a Bibó István út közötti társasházi részen. Jelenleg azoknak a vezetékrendszereknek a kiépítése zajlik, amelyek az új hőközpontok kiszolgálásához szükségesek. Az eddigi hét ilyen egységet szétválasztják, és huszonhárom újat hoznak létre. A jelenlegi hőközpontok felett már eljárt az idő, így cseréjük aktuálissá vált.

„El kell mondani, hogy a mostani hőközpontok, amiket kiváltunk, illetve amik helyett újak épülnek be, azok már 20-30 évesek. Kiszolgálják még most is a házat, de azért ezeknek is van egy elévülésű idejük, és ezek már nem fiatalok” - mondta Faragó Marcell, a Fer 3331 Építőipari és Kereskedelmi Kft. projektmenedzsere.

A kivitelező cég augusztus 31-éig kapta meg a kezelői hozzájárulást az érintett övezetben. Eddig az időpontig kell végezniük a felújítással. Ezután szakaszosan haladnak tovább a feladatokkal a Szent István úton, az Újváros téren, illetve a Zrínyi Miklós úton. Ezeken a helyszíneken is az új hőközpontok kialakítása, valamint a vezetékek kiépítése fog megtörténni. A lakóknak fel kell készülniük arra, hogy a projekt forgalmi fennakadásokhoz vezethet az említett útszakaszokon.

A Távhő felújítási projektje három fő részből áll. Az egyik az említett hőközpontok és az ezeket kiszolgáló vezetékek kiépítése. A másik a Piac úti csőrendszer föld alá fektetése. Ezenkívül a fűtőerőműben tervezik a kazánok átalakítását, de várhatóan erre csak jövőre kerül sor.

A beruházások célja a hatékonyság növelése. Az új központok lehetővé teszik, hogy a lakóházak külön mérhessék a fogyasztást, és állítható lesz a felhasználandó hőmennyiség is. Fontos továbbá a meghibásodások számának csökkentése, valamint a pótvíz szükséglet visszaszorítása. Természetesen a kivitelezés során adódhatnak problémák, de a szakemberek igyekeznek minden eshetőségre felkészülni. A beruházás határideje előreláthatólag 2023 vége.