Pályaorientációs napot tartottak a Magyar Református Szeretetszolgálat ózdi intézményében
Oktatás
2022. júl. 28.

Pályaorientációs napot tartottak a Magyar Református Szeretetszolgálat ózdi intézményében

Önéletrajzzal és interjúhelyzettel ismerkedtek a fiatalok a Magyar Református Szeretetszolgálat ózdi intézményében. Céljuk, hogy segítsék a fiatalok tanulmányait, elhelyezkedését.

Szorgosan dolgoztak a fiatalok a Magyar Református Szeretetszolgálat ózdi intézményében. A szervezet körülbelül százhúsz hátrányos helyzetű gyerekkel van kapcsolatban, akiknek rendszeresen tartanak különféle oktatásokat, foglalkozásokat és szabadidős tevékenységeket. A nagy létszám miatt irányított előadásokat szerveznek számukra, amely korosztályokra és érdeklődési területekre vannak lebontva. Ma délelőtt a pályaorientáció volt a középpontban.

„Nekünk van egy Válaszút Programunk, amelyben a gyerekek továbbtanulását segítjük, illetve a középiskolai tanulmányaik során az iskolában való bennmaradását segíti a program. Korrepetálásokkal segítünk a tanulmányaikban, és ennek a része ez a pályaorientációs tanácsadás” - mondta Horváthné Sebestyén Márta, a Magyar Református Szeretetszolgálat pályaorientációs mentora.

A gyerekek az önéletrajzírással ismerkedtek, valamint megtanulták, hogyan kell viselkedni egy interjú helyzetben. Számos mentor foglalkozik velük, akik mind a tanulmányaikban, mind a magánéletükben felvetődő nehézségekben igyekeznek támogatást nyújtani számukra, így nagyon közvetlen a kapcsolat. Több fiatal részt vett már próba állásinterjúban. Korábban a Wellis Magyarország Zrt. adott nekik tanácsokat, amely az elmondások alapján sokat jelentett számukra.

„Sok mindent megtudtam, például hogyan kell egy állásinterjún részt venni, milyen öltözetben kell menni” - emelte ki Dobrádi Dominika.

„Most megtanuljuk, hogy a munkahelyeken hogyan kell elmenni mondjuk egy állásinterjúra, és végül is felkészít az életre vagy a munkán belül az életre” - nyilatkozta Váradi Adrián.

A jövőre való felkészítés mellett sok más ismeretet is szerezhetnek. Idegen nyelvi oktatások és robotika is megtalálható a palettán. A fiatalok például megismerkedtek a 3D nyomtatással, alkotásaik egy része pedig már a termüket díszíti. Ezen felül drogprevenciós előadások, szakemberek bemutatói és kirándulások egyaránt helyet kapnak a programokban. A Magyar Református Szeretetszolgálat egyébként egy keresztyén alapértékekre épülő közhasznú, karitatív szervezet, amelynek célja, hogy a nélkülöző gyerekek és családok számára segítséget nyújtsanak.