Fokozottan figyeljünk az idősek és a kisgyermekek folyadékpótlására
Hírek
2022. júl. 29.

Fokozottan figyeljünk az idősek és a kisgyermekek folyadékpótlására

Fontos a folyadékpótlás a nagy melegben, az idősebbek kevésbé érzik a szomjúságot, a gyerekek testhőmérséklete pedig háromszor, ötször gyorsabban növekszik a felnőttekénél.

Szépkorú hölgyek nézelődtek és beszélgettek a Kézenfogva Szociális Szolgáltató Központ hűvös teraszán. A nővérek nagy odafigyeléssel és gondoskodással védik az otthon lakóinak egészségét.

„A nagy nyári meleg napokon különös gondot fordítunk az idős ellátottjainkra. A lakószobák árnyékolásáról gondoskodunk, sötétítő függönyök vannak mindenhol. A kora reggeli órákban, illetve az esti órákban történik a szellőztetés. és levegőzésnél is felhívjuk a figyelmét a lakóknak arra, hogy a kora reggeli órákban ejtsék meg, vagy a késő délutáni, esti órákban” - mondta Bányai Zsuzsa, az Ózd és Térsége Szociális, Egészségügyi és Gyermekjóléti Integrált Intézmény igazgatója.

Az időskorúak sokkal melegebben öltözködnek, mint ahogy a külső hőmérséklet megkívánná. Fontos, hogy ebben a nagy hőségben viseljenek szellős és természetes alapanyagú ruhákat.

„A hűvösre elhúzódunk, mert itt jobb, beszélgetünk, eltöltjük az időt” - nyilatkozta Szabó Lászlóné.

Akik inkább a társalgóban töltik az idejüket, azok a szépkorúak is odafigyelnek arra, hogy igyanak akkor is, hogyha nem szomjasak.

„Nagyon vigyáznak ránk, vigyáznak a melegben nagyon. Sajnos, hogy ilyen időt éltünk meg, hogy ilyen szárazság van. Ezt majd megérezzük mindnyájan, mert a veteményre is hiányzik az eső. De nekünk adnak limonádét, mondják, hogy hűvösbe tartózkodjunk. Szóval meg vagyok elégedve” - emelte ki Riskó Jánosné.

Folyamatosan gondoskodnak a limonádé és a tea pótlásáról az Ózdi Városi Óvodák Újváros Téri Tagóvodájában is. Bár jelenleg már nincs elrendelve a hőségriadó, de a kicsik csak szellős, nyári kalapban és könnyed ruhákban játszhatnak az udvaron. Vigyázni kell, mert a gyerekek testhőmérséklete háromszor, ötször gyorsabban növekszik a felnőttekénél.