Derelyefesztivált rendeztek a hétvégén Csernelyben, ahol átadták a Derelyés Házat
Kultúra
2022. aug. 1.

Derelyefesztivált rendeztek a hétvégén Csernelyben, ahol átadták a Derelyés Házat

Tizedszer ünnepelték a krumplitöltelékes-túrós derelyét Csernelyben. A fesztiválon felavatták a Derelyés Házat, melyben a látványkonyha mellett a hajdani falusi életébe is bepillanthatunk.

Nem kedvezett az időjárás a tizedik alkalommal megrendezett Csernelyi Derelyefesztiválnak, de a hagyományőrzők állták a sarat, hiszen a zuhogó eső ellenére is készültek a frissen gyúrt tésztából a krumplitöltelékes-túrós derelyék. A jövőben a számukra átalakított látvány konyhában folyhat a munka, hiszen a fesztivál a Derelyés Ház ünnepélyes átadásával kezdődött. Bánné dr. Gál Boglárka a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke elmondta, hogy a csernelyi krumplitöltelékes derelye a megyei értéktár releváns és stabil tagja, a különleges étel híre pedig a megye határain túlra is elér. Öten vágták át a nemzeti színű szalagot. Az ünnepélyes házavatón, Riz Gábor országgyűlési képviselő, miniszteri biztos is jelen volt.

„A csernelyiek okkal büszkék arra, amit a mai nap avatunk. Egy olyan ikonikus épülete ez a hely, ahol korábban szatócsbolt működött, egy kereskedő család élt. Ebből a múltból ma visszaadtak valamit a közösségnek, a csernelyieknek, mert azelőtt is a bolt volt a helyiek találkozó helye. A Derelyés Ház, újra az lesz. A helyi közösség erősödik azzal, amit megvalósítottak a derelyés asszonyok. A magam részéről csak gratulálni tudok ahhoz a munkához, amit az ittlévő csernelyiek szívvel-lélekkel, a szabadidejük áldozásával az elmúlt időszakban a településnek adtak” - emelte ki Riz Gábor, országgyűlési képviselő, miniszteri biztos.

A Derelyés Házban bányász relikviákat és a falu múltját bemutató kiállítást is berendeztek a látványkonyha mellett. A Csernelyi Derelyések Hagyományőrző Egyesület tagjai 2013. augusztus 7-én rendezték meg először ezt az eseményt.

„Azóta minden évben tarjuk a Derelyefesztivált adott időpontban, július utolsó szombatján. Sajnos ez úgy sikerült, hogy 2015-ben levédettük a derelyét, és ezzel együtt levédettük az esőt is, mert minden évben azóta esik az eső. De mi derelyések, az esőben is tudunk mosolyogni, és boldogan csináljuk most is a derelyét” - mondta Csorba Istvánné, a Csernelyi Derelyések Hagyományőrző Egyesület elnöke.

A fesztivál a hagyományos ételek kóstolásával folytatódott, de kulturális műsorok is várták a vendégeket. A színpadon többek között fellépett a Kissikátori Harmonika- és Népdalkör, de Vadkerti Imre, a Kormorán együttes énekese is szórakoztatta a közönséget.