A rendszeres szűrővizsgálaton való részvétel fontosságára hívják fel a figyelmet Arlóban
Egészség
2022. aug. 1.

A rendszeres szűrővizsgálaton való részvétel fontosságára hívják fel a figyelmet Arlóban

Három szűrőbuszon vizsgáltathatja ki magát a lakosság Arlóban. A Nemzeti Népegészségügyi Központ jóvoltából többek között pulmonológiai és kardiológiai szűrésen is részt vehetnek az odalátogatók.

Hosszú sorokban várakoztak ma délelőtt Arlóban arra, hogy regisztrálhassanak egy vizsgálatsorozatra. A Nemzeti Népegészségügyi Központ ugyanis három szűrőbusszal érkezett a településre. Nem ez az első alkalom, hogy az érdeklődők igénybe vehetik a szolgáltatást. Pár évvel ezelőtt két ember életét is megmentette ez az ingyenes szűrési lehetőség.

„Hálásak vagyunk a Nemzeti Népegészségügyi Központnak ezért a programért, hogy Arlónak a felzárkózó települések miatt lehet része ilyen szűrővizsgálatban. Két évvel ezelőtt egy ilyen szűrőnapon két ember életét is megmentették, és én azóta mindenkinek ajánlom, hogy ezen minél többen vegyenek részt” - nyilatkozta Vámos Istvánné dr., Arló polgármestere.

Az Ady Endre úton található parkolóban az Országos Kardiológiai Intézet, az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet és a Nemzeti Népegészségügyi Központ orvosai is tevékenykednek. Az első buszon az általános állapotfelmérés folyik, ahol többek között vércukorszintet, koleszterint és vérzsírt mérnek, valamint testösszetétel analízist is. A másodikon szájüregi- illetve pulmonológiai szűrést végeznek a szakemberek, a harmadikban pedig kardiológia vizsgálat zajlik. A cél mindenképpen a megelőzés.

„Nagyon fontos a megelőzés, ez lenne a legfontosabb, mert az sokkal olcsóbb, mint amikor már a betegséget kell gyógyítani. Továbbá tanulva a két évvel ezelőtti esetből, minden élet számít. Szerintem azért fontos, mert a mai világban nagyon sokat kell várakozni arra, hogy egy vizsgálatra be tudjunk jutni. Heteket és hónapokat is. Több vizsgálatnál pedig ez megsokszorozódik. Itt viszont jelen pillanatban eléggé sok vizsgálatot el tudunk végezni, és ha szükséges, akkor azonnal be tudunk avatkozni” - emelte ki Kocsik Roland, vezető szűrési koordinátor.

A tervek szerint négy buszon folyt volna a rendelés, azonban a kialakult járványügyi helyzet miatt a nőgyógyászati és neurológiai eszközökkel felszerelt jármű nem érkezett meg. A többi vizsgálat kapcsán azonban még holnap tíz órától délután hat óráig tevékenykednek a szakemberek, regisztrálni viszont csak fél négyig lehet, így érdemes időben ellátogatni a településre.