A napozás pozitívan hat szervezetünkre, de túlzott mértékben károsítja a bőrünket
Hírek
2022. aug. 2.

A napozás pozitívan hat szervezetünkre, de túlzott mértékben károsítja a bőrünket

A túlzott napozás a bőr idő előtti elöregedését okozhatja. Védekezzünk az erős napsütés ellen szalmakalappal, UV szűrős napszemüveggel, vagy ha tehetjük, tartózkodjunk a hűvösben.

A napfény látható és az emberi szem számára láthatatlan sugárzást egyaránt tartalmaz. A napfény az élet alapvető feltétele, azonban a bőrt túl nagy mennyiségben érő sugárzás káros hatásokat gyakorol rá. A napozás segíti szervezetünkben a D vitamin előállítását, de túlzásokba ne essünk. Fontos a tudatos napozás, mert így nem csak a bőrünk lesz barna, hanem a lelkiállapotunkra is pozitív hatással lesz.

„A napsugárzásnak, illetve a napozásnak jó hatásai mellett sajnos negatív hatásai is lehetnek, hogyha túlzásba visszük. A negatív hatások közé tartozik a napégés illetve a leégés. A túlzott napozás a szemet is károsítja, valamint a bőr idő előtti elöregedését okozza. A bőr megvastagodását is okozhatja, amely daganatkeltő lehet, és az immunrendszer gyengülését is okozhatja” - emelte ki dr. Sahin Fawaz, címzetes főorvos.

Fontosabb a védekezés, mert a legérzékenyebbek a fehér bőrűek és a gyerekek. Legideálisabb, hogyha délelőtt tizenegy és délután három óra között kevésbé tartózkodunk a Napon. Ilyenkor szabadban fürdőzni sem ajánlott. Szalmakalap használatát is javasolja a szakember, illetve a minőségi fényvédő krémek használatát. Nagyon fontos a szemünk védelmére kifejlesztett UV szűrős napszemüveg.

„A Nap ellen úgy védekezem, hogy napszemüveget teszek fel” - mondta Nagy Melinda.

„Napszemüveggel, csak most otthon felejtettem, fényvédő krémmel, kalappal” - nyilatkozta Oláh Csabáné.
 
Amennyiben változik a bőrünkön valamely meglévő, festékes anyajegyünk, vagy teljesen új és gyanús jelenik meg, akkor ezekre fokozottan figyeljünk oda. Rendszeresen figyeljük a változást, de vizsgáltassuk meg szakemberrel is.