Kapás van!
Szabadidő
2021. aug. 12.

Kapás van!

Az év utolsó horgásztábora zajlik a héten a Hangonyi-tónál. Az eseményt idén immár ötödik éve szervezik meg.

A horgászat fortélyait próbálták elsajátítani azok a gyerekek, akik az év utolsó táborában vesznek részt. Idén ez már a harmadik alkalom, amikor a fiataloknak lehetőségük nyílik megszerezni az ezzel kapcsolatos ismereteket. A nyár folyamán elsőként júniusban, majd júliusban, végül augusztusban szervezték meg a szabadidős programot. Ilyenkor rendszerint külsősök is segítik a táboroztatók munkáját. Köztük van Berki Dezső, aki ottjártunkkor éppen egy pontyot fogott ki.

„Először is azt tanulják meg, hogy egy úszószereléket hogyan állítsanak össze. Megtanulják az alapvető halfajokat, amiket megfoghatnak, illetve azt, hogyan bánjanak a hallal, hogy ne bántsák őket. Minél kíméletesebben vissza tudják engedni” - mondta Berki Dezső.

A segítők tapasztalata az, hogy amint sikerül kifogni az első halat, a gyerekek szinte azonnal rákapnak a horgászat ízére. Persze azért időnként a felnőttek közreműködésére is szükség van. A tábort egyébként már ötödik éve szervezik meg, nyaranta három-három alkalommal. Elmondható, hogy sok a visszatérő fiatal, de újabb jelentkezők is rendszeresen feltűnnek a festői környezetben. Az öt napon át tartó szabadidős esemény persze nem csak a halfogásról szól. A szervezők ugyanis a természet- és környezetvédelem fontosságára is igyekeznek felhívni a táborozók figyelmét.

„Sok mindent tudnak. Tehát a szelektív hulladékgyűjtéstől kezdve, mert itt is, hogyha kibontják az etetőanyagot tudják, hogy melyik szemetesbe tegyék. Nálunk szelektív gyűjtés van, a gyerekek automatikusan oda teszik, tehát azért sok mindent megtanulnak ők is. Nem hagyják szemetesen a partot. Mindent eltakarítanak maguk után. Sokat tanulnak” - nyilatkozta Enyedyné Tóth Beatrix, szervező.

A gyerekek által kifogott halak persze csak néhány másodpercre szakadnak el vizes közegüktől, hiszen valamennyi horogra akadt uszonyos visszakerül a tóba. A tábor vezetője folyamatosan lejegyzi a kapások számát, így egy kis versengés is színesíti a napot. Ottjártunkkor Fazekas Flórián Attila vezetett tíz hallal. Ő először vesz részt ebben a táborban.

„Nagyon jól érzem magam. Itt sokat szoktunk horgászni, sok mindent elmondanak a horgászatról, a halfajtákról, és nagyon sok halat lehet itt fogni” - emelte ki Fazekas Flórián Attila.

A gyerekek azonban egyéb programokon is részt vesznek még a hét folyamán. Így lovaglásra is lesz lehetőségük, de a közelben lévő kalandparkba is hamarosan ellátogatnak. Holnap pedig más táborozók is csatlakoznak hozzájuk, akik szintén pecabotot ragadnak majd.