Görögdinnye és almapaprika – sokan látogatják az Ózdi Városi Piacot
Város
2022. aug. 5.

Görögdinnye és almapaprika – sokan látogatják az Ózdi Városi Piacot

Sokan keresik a görögdinnyét a piacon. Kelendő még a szilva és az almapaprika is. A sárgabarack és a meggy szezonja már véget ért, azonban néhol már szőlővel is lehet találkozni.

Ma délelőtt is sokan kilátogattak az Ózdi Városi Piacra. A területen szinte minden nap megtalálható a friss zöldség és gyümölcs. A portékák között néhol fellelhető még sárgabarack és meggy, azonban ezeknek a szezonja már véget ért. Kifutó félben van jelenleg a görögdinnye is, hiszen ez a meleg időjárás nincs kedvező hatással rá.

„Ez a nyár végi időszak kedvez a befőzési szezonnak, de a keresett cikk még mindig a görögdinnye. Sajnos ez már kifutó félben van, mert ez a nagy meleg nem tett jót a görögdinnyének. Azonban változik a szezonális gyümölcs és zöldség is. Jönnek a befőzési termékek. Itt lesz az almapaprika és az uborka. Igaz utóbbi kicsit drágább lesz, mint a korábbi években volt” - mondta Fedora István, kereskedő.

Sokan vásárolnak befőzésre is. Az almapaprikából kapható az édes és az erős változat is. A savanyítani való káposztára még várni kell, ugyanis annak még nem érkezett el az ideje. A portékák között már megtalálható az őszibarack, ami igen ízletes, viszont kevesebb mennyiség található belőle, mint tavaly. Kelendő még a vevők körében a szilva és a sárgadinnye is.

„Rendszeresen járok ide, nagyon szép áru van itt. Tegnap is vittem dinnyét, ma is. Ez a zöld belű mézédes volt, nagyon finom. Az unokáim is imádják és én is” - nyilatkozta Csutor Lajosné.

A lakosság nagy része a piacon vásárolja meg a hétvégi menü hozzávalóit is, hiszen itt mindig friss portékákkal gazdagodhatnak. A fehérrépa, a sárgarépa és a karalábé is elengedhetetlen kelléke a hagyományos húslevesnek, így ezek is minden nap sorakoznak a polcokon. De megtalálható a paprika és a káposzta is.

„Minden hétvégén általában itt vagyok. Most káposztát viszek, mert azt főzünk a hétvégén” - emelte ki Dobos József.

„Zöldséget és gyümölcsöt szeretnék vásárolni. Egy héten egyszer, kétszer jövök, mivel már idős vagyok. Nem sokat járkálok már, csak ha muszáj. A pénzt is be kell osztani, de amire szükség van, arra szükség van. De ennünk csak kell” - tette hozzá Csépányi Gusztávné.

Sokan azonban nemcsak a szép portékák miatt látogatnak ki a piacra, hanem azért is, hogy találkozhassanak ismerőseikkel. A törzsvendégek pedig az árusokkal is jó kapcsolatot alakítottak ki, így a vásárlás mellett mindig marad idő a beszélgetésre is.