Tarkaforgó címmel foglalkoztató hetet szerveztek a gyerekeknek az Ózdi Városi Könyvtárban
Szabadidő
2022. aug. 10.

Tarkaforgó címmel foglalkoztató hetet szerveztek a gyerekeknek az Ózdi Városi Könyvtárban

A Tarkaforgó címet viselő szünidei foglalkoztató héten számos programmal várták a gyerekeket. Tábori fogadalmat is írtak, amelyben összefoglalták a helyes viselkedés szabályait.

A táborhoz tartózó felnőtteknek mindig szót kell fogadni. Olvasható a Tarkaforgó illemkódexen, amit az Ózdi Városi Könyvtárban állítottak fel a táborozókkal közösen a szervezők. Húsz kisdiák várta a közös foglalkozásokat, de lehetőség volt csocsózni és más szórakoztató játékra is. Az egy hétig tartó elfoglaltság tartalmasnak ígérkezik, hiszen programok tömkelegét kínálják a könyvtár munkatársai a gyerekeknek.

„Hagyomány már nálunk, hogy tábort szervezünk a nyári hónapokban azzal a célzattal, hogy a gyerekek ne unatkozzanak otthon, és hasznosan töltsék el ezt az időt. Ezért különböző foglalkozásokat tartunk nekik, amelyekből tanulni is tudnak játékos formában” - fogalmazott Csépányiné Csörgő Krisztina, az Ózdi Városi Könyvtár könyvtárvezetője.

„Jól sikerült a mai nap, volt sok játékos és izgalmas feladat, aztán volt még kincskeresés, ami arról szólt, hogy borítékokat meg kellett keresni. Azon voltak felírva játékok és különböző feladatok. Volt sok játék, ami nagyon izgalmas volt” - mondta Bot Liliána.

„Az volt ma nagyon jó, amikor voltunk kint játszani a fáknál, és jókat játszottunk és nevetgéltünk. Az ebéd is nagyon jó volt, és a séta is jól esett ebéd előtt is és ebéd után is” - nyilatkozta Antal László.

A csoportos foglalkozásokat nagyon élvezték a gyerekek, több olyan feladatot kaptak, amelyek Bálint Ágnes írásaival kapcsolatosak. A fiatalok által jól ismert Szeleburdi család életébe is bepillantást nyerhettek, de más mesehőssel is megismerkedtek a kisdiákok. Az egyik nap délutánján pedig nem mentek haza a táborozók, mert éjszakai szállást biztosítottak számukra. Ezzel a programmal is színesítették a hangulatot, ami mint mondták, nagyon izgalmas volt.

„Először elemlámpával felmentünk a padlásra, ami nagyon izgalmas volt és megnéztük, hogy mik vannak ott. Utána visszajöttünk és játszottunk, majd pizsi szépségversenyt rendeztünk. Ezután elmentünk fogat mosni, volt egy esti mese és lefeküdtünk” - emelte ki Derencsényi Sára.

A Gyermekkuckóban a környezettudatosságra hívták fel a gyerekek figyelmét. A természetvédelemről, a bolygóvédelemről és klímavédelemről tartott előadást Dankóné Magyar Mária, aki elmondta, hogy a gyerekek minden egyes tettükkel hatnak a világra, bármilyen kicsik is. Hogyha szelektíven gyűjtik a hulladékot, vagy lekapcsolják a lámpát, akkor ők is hozzájárulnak ahhoz, hogy kevesebb energiát használjanak fel.

„Nagyon fontos, hogy már kisgyermek korban kialakuljon ez, nyilván sok gyakorlással. Mire nagyok lesznek, ez készség szinten alakuljon ki náluk. Ne is gondolkodjanak majd felnőttként azon, hogy elmennek-e a papírgyűjtő szemeteshez, hogy külön kezeljék az ételmaradékot. Mindent külön gyűjtsenek, teljesen automatikussá váljon” - hangsúlyozta Dankóné Magyar Mária, az Ózdi Városi Könyvtár könyvtárosa.

A tábor szervezésének célja az volt, hogy a gyerekek nyári szünidős tevékenységét bővítsék, valamint hogy hozzájáruljanak a diákok személyiségének fejlődéséhez. A programokkal, előadásokkal nyújtsanak számukra olyan ismereteket játékos formában, ami fejleszti kreativitásukat, sokoldalúságukat, környezettudatosságukat.