A túlsúly akár évekkel megrövidítheti életünket
Egészség
2022. aug. 10.

A túlsúly akár évekkel megrövidítheti életünket

Az elhízás komoly egészségügyi kockázatot jelent. A fejlettebb országokban már évtizedek óta jelen van a túlfogyasztás, ez pedig egyénekre lebontva a szükségesnél jóval több kalóriabevitelt jelent.

A magyar lakosság körében a túlsúllyal rendelkezők aránya nagyjából 62%. Ez az Európai Unión belül is kiugróan magas szám. Az elhízást szokás a modern világ betegségének is nevezni. A fejlettebb országokban már évtizedek óta jelen van a túlfogyasztás, ez pedig egyénekre lebontva a szükségesnél jóval több kalóriabevitelt jelent. További gond, hogy honfitársaink nagy része nem mozog rendszeresen. A legtöbben nem tulajdonítanak nagy jelentőséget a problémának, azonban ennek a két részletnek az elhanyagolása komoly egészségügyi és mentális kockázatot rejt magában. A dietetikus szerint a kielégítő állapot eléréséhez elsősorban tudatosságra van szükség. Érdemes szakember segítségét kérni, aki irányt tud mutatni egy magasabb életminőséghez.

„A mai világban egyre inkább sajnos el kell mondani, hogy az étkezésünkben persze vannak hibák, ami nem is feltétlenül mindig az adott érintettnek a hibája, hanem egyszerűen nincsen meg a tudásunk, nincsen meg a megfelelő edukáció, hogy tudják az emberek, hogy igazán hogyan kell étkezni. Sajnos vagy nem ismerjük vagy nem tudjuk, hogy szeretnénk-e a gyümölcsöket, zöldségeket. Ezek sokkal drágábbak is. A tudatosság hiánya és a körülmények vezethetnek egy ilyen úgymond negatív egészségügyi következményekkel járó elhízáshoz” - mondta Szabó Adrienn, dietetikus.

A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének honlapján (www.mdosz.hu) található egy úgynevezett okostányér. Ezen a szakemberek ajánlását találhatják meg az érdeklődők arra vonatkozóan, hogyan is kellene kinézni egy egészséges étkezésnek. Ez jó alapot jelenthet azoknak, akik szeretnék átalakítani a szokásaikat.

Városunkban is többféle aktív kikapcsolódás közül választhatnak a helyiek. Az egyik ózdi edzőterem vezetője szerint a táplálkozást a számunkra örömet okozó sporttal is szükséges kiegészíteni. Egy határozottan kitűzött cél is segít előrelendülni a nehezebb napokon, valamint lehetőség szerint a feszültséget okozó helyzeteket is kerülni kell, mert az evést sokan stresszoldásra is használják.

„Rendben, innentől kezdve egy életformát váltok. Nyilván annak kellett idő és ok, hogy eljussak ide, de most akkor ez így nem működhet, változtatni kell. Változtatok az étrendemen, mozgáskultúrámon. Megpróbálom a stresszhelyzeteket jobban kezelni és a legfontosabb, hogy van egy nagyon korrekt motivációm. Egy cél nélkül ebbe belevágni szinte lehetetlen dolog” - emelte ki Gyuricska István, az Ózdi Funkcionális Training Sport Egyesület szakosztályvezetője.

A legfontosabb, hogy szemléletváltásra van szükség. Sajnos a lakosság legszélesebb rétegeihez még nem ért el az étkezési tudatosság és a mozgás fontossága, jó azonban tisztában lenni azzal, hogy ezek hosszú távon akár évekkel is meghosszabbíthatják életünket.