Bosszantó helyzet
Város
2021. aug. 13.

Bosszantó helyzet

Nagy mennyiségű kátránylemezt dobtak ki az uraji temető szemetesébe. Az esetre szerdán derült fény. Az anyag veszélyesnek minősül, ezért is aggasztja a helyieket a helyzet.

Scitovszky Nikoletta meséli az uraji temető mellett, hogy milyen nem oda való tárgyakat találnak néha a sírkerthez tartozó szemetesekben. Az egyház próbál több lehetőséget is biztosítani a hallottaikhoz kilátogatóknak az elszáradt növények egy helyen való tárolására. Itt két vashálóból készített kuka is van, valamint big-bag zsákokba is bele lehet tenni az elhervadt virágokat. Szerdán megdöbbenéssel keresték fel a helyiek a fiatal hölgyet. Ugyanis valaki nagy mennyiségű kátránylemezzel töltötte meg a vászontáskákat. Amellett, hogy ez nem szép cselekedet, maga az anyag veszélyes hulladéknak minősül, és igen káros hatással van a természetre is.

„Szerintem ez azért nem jó dolog, mert egy az, hogy a környezetet nagyon szennyezi, a másik pedig, hogy védeni kellene a környezetet, és itt nálunk ez nem az első eset, hogy előfordul, hogy szemetet hoznak ki, kommunális hulladékot hoznak ki. Nemcsak ide a temetői hulladéktárolókba, hanem Uraj-Susa között is nagyon sokszor zsákos krumplit, műanyagszékeket, ruhát, bármit otthagynak. Ezt azért nem értem, mert évente egyszer, vagy kétszer le is lehet adni. Bizonyos kiló alatt ingyen átveszi a hulladékkezelő” - mondta Scitovszky Nikoletta.

Nikoletta a területi képviselőt is értesítette a történtekről, aki igyekszik mielőbb pontot tenni az ügy végére, és elszállítást ígért. Tavasszal autóalkatrészekkel teli zsákokat dobtak ki Szentsimonban egy magánbirtokra. Az eset akkor nagy felháborodást váltott ki az ott élőkben. A terület képviselője felvette a kapcsolatot a hatóságokkal is.

„Feljelentést megtettük, a rendőrség megkezdte a nyomozást. Sajnos most hónapok múlva viszont le is zárta, mert a tettes személyére nem derült fény. Nyáron többször voltam itt kint a területen, be-be néztem. Még akkor a nádas nem volt ennyire megnőve, és egyszer csak meglepődve láttam, hogy a hulladéknak nagy része már nincs itt” - nyilatkozta Kellóné Mezőtúri Márta, területi képviselő.

Kellóné Mezőtúri Márta úgy véli, hogy az autós felszereléseket valakik még használhatónak értékelték, és ezért vittek el innen szinte mindent. Végül is a végeredmény szempontjából jól jött ki, hiszen ma már alig találtunk valamit a helyszínen. A szentsimoni temetőt is szóba hozta, ahol folyamatos problémát jelent, hogy ellopják a virágokat. A környezetszennyezés óriási gondot okoz városszerte, sőt településünk határain túl is. Hangony után például öt darab elől töltős automata mosógép ajtaját találtuk meg egy árokban. A „Viszontlátásra” feliratú tábla alatt pedig két televíziókészülék volt kidobva. Ez azért is aggasztó, mert ezeket minden további nélkül le lehetett volna adni díjmentesen a Centerben, vagy a Zrínyi úton található átrakó állomáson. Kiderült, hogy a szénkátrányt tartalmazó anyagokat viszont ők sem veszik át, de Sajókazán létezik olyan vállalat, amely kifejezetten ilyen jellegű veszélyes hulladékokkal foglalkozik. Igaz az is, hogy az átvételért ott már fizetni kell.