Az áldozattá válás volt a téma az Idősek Klubjában
Rendőrség
2022. aug. 15.

Az áldozattá válás volt a téma az Idősek Klubjában

Az Ózdi Rendőrkapitányság munkatársa tartott előadást a Bolyki Tamás úti Idősek Klubjában. A téma az áldozattá válás és annak elkerülése volt.

A csalók rendszerint egyedül élő, idős korú embereket szemelnek ki áldozatul. A Bolyki Tamás úti Idősek Klubjában ma prevenciós előadást tartott az Ózdi Rendőrkapitányság egyik munkatársa, aki az áldozattá válás elkerülésére hívta fel a megjelentek figyelmét. Ebbe a klubba főként olyan idősek járnak, akik egyedül élnek és a mindennapjaikat ott töltik el, így számukra kifejezetten fontos ismereteket hallhattak.

„Arra gondoltunk, hogy rendszeresen fogunk tartani nekik ilyen prevenciós foglalkozásokat, hogy az ismereteiket egy kicsit bővítsük a felgyorsult világunkhoz felzárkózva. A mai nap délelőtt már az Egészségfejlesztési Iroda tartott nekik egészségvédelemmel kapcsolatos prevenciós előadást, most pedig az Ózdi Rendőrkapitányság képviseletében zajlik egy áldozatvédelmi prevenciós előadás” - emelte ki Bányai Zsuzsa, az ÓTSZEGYII igazgatója.

A nem olyan régen elterjedt unokázós csalók, a házaló árusok és az ismeretlen telefonálók is szóba kerültek. Az előadás interaktív volt, amely során egy-egy felvetést beszéltek át. A klubban egyébként minden héten készül egy tervezet, amely az adott időszak programjait tartalmazza. Kvíz játék, bűnmegelőzési előadás, betegségek ismertetése és különböző társasjátékok színesítik napjaikat. A jó szórakozás és kikapcsolódás mellett persze a az ismeretterjesztés is nagyon fontos.

„Az internettel ugye már ismerkednek, barátkoznak, én is szoktam mutatni nekik. Ők szeretnek rajta rendelgetni különféle dolgokat, ékszereket. Akkor mondom nekik, hogy nagyon figyeljenek, mert nem biztos, hogy az amit rendelnek annyit ér, mint ami megfelel a valóságnak. És hát ugye, hogy sötétedés után ne nagyon jöjjenek ki, mert veszélyes az idősekre nézve, elvehetik a pénztárcájukat, meg ha van nekik, inkább bízzák családtagjaikra a vásárlást” - mondta dr. Olexa Renáta, a Bolyki Tamás úti Idősek Klubjának vezetője.

Az ilyen jellegű beszélgetések sokat segítenek számukra, így könnyebben ki tudják védeni, hogy bármilyen csaló áldozatául essenek.

„Az internetes csalásokról is szó van, de főleg azokról, amikor bekopogtatnak, házalnak és hogy ezzel mennyire kell vigyázni. Meg kell győződnünk arról, igazolvány formájában, hogy ők azok, akik be akarnak jönni. Én azt javasolom mindenkinek, hogy inkább halasszák el addig, amíg másik családtag nincs otthon, mert az egy biztonságot jelent az idős nyugdíjasnak, ha nem egyedül van otthon egy idegennel” - hangsúlyozta Nagy Zsoltné.

A jövőben is terveznek hasonló jellegű előadást tartani a tagoknak. Ők egyébként rendszeresen összegyűlnek és együtt töltik az idejüket. A klubban egyébként szívesen látják a kikapcsolódni vágyó szépkorúakat.