„Nyilván nem állunk meg itt, hogy ölbe tett kézzel legyünk.” – Befejeződött a református templom felújítása Ózdon, de szeretnének továbbhaladni a megkezdett úton
Egyház
2022. aug. 18.

„Nyilván nem állunk meg itt, hogy ölbe tett kézzel legyünk.” – Befejeződött a református templom felújítása Ózdon, de szeretnének továbbhaladni a megkezdett úton

Befejeződött a református templom felújítása Ózdon. A beruházás két ütemben valósult meg, de szeretnének továbbhaladni a megkezdett úton.

Az ózdi református templom az 1900-as évek elején épült, utoljára 1999-ben hozták rendbe az épületet. Hosszú folyamat volt, mire eljutottak idáig. 2020 őszén azonban Magyarország Kormánya kiírt egy egyházi épített örökség védelmét célzó pályázatot, amelyen városi gyülekezetek is részt vehettek. Így 13,5 millió forintból el is kezdődhetett a rekonstrukció. Az első ütemben megújult a bejárati és homlokzati rész, és a lapos tető állapotát is rendezték. A másodikra pedig az egyházkerülettől kaptak forrást, mintegy ötmillió forintot. Így mára a Szabó Lőrinc utca felőli fal is új festést kapott, valamint a párkányok alatti két oldalon is újra színezték a falszakaszt. Csikainé Mihalik Éva református lelkipásztor azt mondja, minden nem fért bele a keretbe, mint például a torony sem, de mihelyst lehetőség adódik szeretnének továbbhaladni a megkezdett úton.

„Amikor valamit felújítunk, még jobban látszik a kontraszt az új és a régi között. Szeretnénk azt is. Nyilván nem állunk meg itt, hogy ölbe tett kézzel legyünk. Örülünk és hálát adunk, azért ami eddig lement, de olyan ez mint egy lakásfelújítás, hogy az ember mindig látja azt, hogy ezzel elkészültem, erre gyűjtöttem, erre kifutotta, de még mást is szeretnénk. Nem elégedetlen, vagy telhetetlenségből, hanem azért, hogy méltóbb és jobb legyen az istentiszteleti helyszín. Szeretnénk továbbra is majd, akár egyházi, akár világi pályázatból, ha lesz rá lehetőség” - nyilatkozta Csikainé Mihalik Éva, református lelkipásztor.

Márciusban kezdődtek el templom körüli munkálatok, mára pedig mindent sikerült megvalósítani, amit elterveztek a két felújítási ütemben.

„Az első ütemnél volt a terasz és annak szigetelése a feladat. A főbejárati rész felújítása, a lemezelés, stukkók rekonstrukciója zajlott. Ez nagyobb jellegű volt. Ez a három oldal rendezése kisebb munka volt, de itt annyit nem kellett állványozni. Nagy felületek nem voltak. A bádogos szerkezetek viszonylag jó állapotban voltak, csak lefestettük őket. Így részünkről befejeződött a munka. Felhasználtuk azt az összeget, amit a kerület kapott” - mondta Kisbenedek Vilmos, megbízott vállalkozó.

Minden a tervek szerint haladt, az új struktúra összedolgozása a régivel kicsit nehezebben ment, de ez sem okozott különösebb problémát. Nemcsak a külső részen, hanem a belső térben is történtek változások, hiszen levakolták a három előteret is, majd új festést kaptak a falak, valamint a teraszt is szigetelték.