770 millió forint fejlesztési forrást nyert el városunk
Város
2022. aug. 18.

770 millió forint fejlesztési forrást nyert el városunk

770 millió forint támogatást nyert el Ózd a TOP Plusz pályázat keretében. Így energetikai szempontból megújulhatnak önkormányzati épületek, valamint városunk zöldövezete is.

770 millió forint fejlesztési forrás érkezik Ózdra. A pénzösszeg a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz keretében kerül a városba. A program kiemelt figyelmet szentel a legkevésbé fejlett régiók és térségek előrelendítésére. Elsősorban önkormányzati fejlesztéseket támogat. Tematikája kiterjed a gazdaságélénkítés, munkahelyteremtés és bővítés, valamint a népességmegtartás és családvédelem térségi, illetve lokális feltételeinek biztosítására, így a helyi gazdaságfejlesztésre és foglalkoztatásra, a helyi turizmusra, a települési infrastruktúra, településüzemeltetés és helyi közszolgáltatások megújítására. Az erről szóló információkat először Riz Gábor országgyűlési képviselő és miniszteri biztos osztotta meg facebook oldalán.

„Örülök nagyon, mert Ózd városa újra gazdagszik. Sokak könnyen kijelentik, hogy a Kormány elfelejtette Ózdot. Nos, ez nem igaz. Látszik ebből az összegből, és látszik a célokból, amelyekhez a támogatás segít megvalósítani. Ózd jól pályázott, eredményes volt és több olyan fejlesztést tud végrehajtani, amely az élhetőség, a minőség javítás szempontjából bizony fontosak. Ilyen az épületszigetelés, a szabadidő hasznos eltöltésének lehetősége a városi tó partján. Számtalan olyan fejlesztés valósulhat meg ebből a forrásból, amely a város lakóinak életminőségét fogja javítani. Ez képviselőként mi, ha nem öröm?” - hangsúlyozta Riz Gábor, országgyűlési képviselő, miniszteri biztos.

Ózd Város Önkormányzata januárban három anyagot nyújtott be a TOP Plusz pályázatra. Mindegyik eredményesnek bizonyult. Két tender energetikai korszerűsítésről szólt. Az egyik az Ózdi Városüzemeltető Intézmény Zrínyi úti telephelyét, a másik az Ózdi Városi Óvodák Nemzetőr úti tagóvodáját érinti. A harmadik projekt településünk zöldövezetének rekonstrukciójára irányul.

„A legnagyobb projekt amit megnyertünk, az pedig a Zöld Sziget nevet viseli az önkormányzat pályázatában. Ez a város közepén elhelyezkedő, hadd nevezzem így, Central Parknak a felújítását jelenti. Ez a városi stadion, az Ifjúsági Park és a Csónakázó-tó megújítása. Ez magában foglalja futópályákat, rekortán pályát, kerékpárpályát a tó körül. Mindemellett a zöldfelületek, az illemhelyek és egyéb olyan műszaki feladatokat, ami például az esővíz elvezetést jelenti” - emelte ki Janiczak Dávid, polgármester.

Az anyag tartalmazza a stadionba a Tesco felől bevezető út megújítását. Továbbá a pihenőpark átalakítását, az Ózdi Horgásztó partján egy multifunkciós pihenőstég megvalósítását, valamint a szükséges eszközök beszerzését. A támogatási szerződés megérkezése, illetve az anyagi forrás folyósítása után kezdődhet meg a fejlesztések előkészítése.