Mária mennybevétele
Egyház
2021. aug. 18.

Mária mennybevétele

Mária mennybevételének napjáról emlékezett meg az Ózdi Görögkatolikus Parókia gyülekezete. Az ünnepet egy böjti időszak előzte meg, amelyet szombat este virrasztással zártak.

Ismét imára hajtották fejüket a hívek az Ózdi Görögkatolikus Parókián. Ez alakalomból a katolikus egyház egyik fő ünnepe, azaz Nagyboldogasszony mennybevétele miatt gyűltek össze. A vasárnapi megemlékezést egy böjti időszak előzte meg, amely szombat este zárult a virrasztással. Vasárnap délelőtt Bodnár Dániel parókus szavain keresztül emlékeztek az Istenszülőre.

„Máriának a halála, Máriának az elhunyta nagy reménységet ad mindannyiunk számára. A reménységünk pedig az, hogy velem is ugyanez fog történni halálomkor, hogy Máriával együtt először csupán a lelkem száll vissza a teremtőjéhez, aztán a végső föltámadáskor, amikor a gondviselő Istenünk újra eljön, és megítéli ezt a világot, az én testem is felszáll majd a megdicsőült igazakhoz” - mondta Bodnár Dániel, görögkatolikus parókus.

A napokban akadtak olyan hívek, akik részt vettek az év legnagyobb zarándoklatán, a Mária úton, de többségében inkább az ünnepet megelőző böjt időszakára összpontosítottak. Ez a lelki megnyugvás, feltöltődés, Istenhez való közelebb kerülés időszaka. Ezt a lelki fejlődést a hívek számára a prédikáció is segíti.

„Olyan 8-10 éve járunk ide. Tegnap is voltunk a vecsernyén, mi mindig járunk, itt legalább az ember megnyugszik, elgondolkozik, a Jóistenről, hogy mit hogy kellene csinálnia. Én úgy vagyok vele, hogy meg kellene próbálni az embereknek a keresztény hitet valahogy továbbfejleszteni, ne csak mindig a rosszat, a gonoszságot csináljuk. Itt legalább az ember lelke megnyugszik egy kicsit” - fogalmazott Kiss Géza.

„Minden egyes Szent Liturgia alkalmával gazdagodunk. Egyrészt a szertartás, a közös éneklés, illetve a prédikáció a parókus atya szavai által az ott hallottakból is gazdagodunk. A mai napon az Istenszülő elhunytát, elszenderedését ünnepeljük, és igazából ez egy nagy ünnep egyrészt a görögkatolikus egyházban is, illetve hát Magyarországnak is, hiszen Szent István királyunk a szülőanyának ajánlotta fel az országunkat” - emelte ki Hevér Tiborné Annamária.

Az egyház tagjai egyébként nagy erővel készülnek a következő egyházi évre, aminek az elején az 52. Eucharisztikus Kongresszusra látogatnak. Többen is regisztrálták már  magukat, mert szeretnének közösen, egy nagy gyülekezetként elcsendesedni és Istenre figyelni.