Betekintést nyerhettek a város működésébe a fiatalok – idén száznyolcvan diákot foglalkoztattak Ózdon
Város
2022. aug. 23.

Betekintést nyerhettek a város működésébe a fiatalok – idén száznyolcvan diákot foglalkoztattak Ózdon

Száznyolcvan fiatal tölthette hasznosan szabadidejét az idei diákmunka program keretében Ózdon. A lehetőségnek köszönhetően a résztvevők tapasztalatokat is szerezhettek.

Az utolsó simításokat végzik a fiatalok a városi stadionban. Az Ózdi Sport-és Élményközponthoz tartozó sportlétesítményekben is sokan szorgoskodtak az elmúlt két hónapban. Feladat volt bőven. A strandfürdő nagy népszerűségnek örvend a diákok körében. Voltak olyanok, akik a pénztárnál segédkeztek a karszalagozásnál, mások pedig az úszómesterek dolgát próbálták megkönnyíteni nap mint nap. Nagy-Mengyi Péter azt mondja az utolsó napok kicsit lazábbak szoktak lenni a többihez képest, valamint a fiatal munkaerők közreműködését mindig jól be tudják építeni mindennapjaikba.

„Az idei nyáron 160 diákot tudtunk foglalkoztatni, kettő turnusban ők három héten keresztül napi 6 órában dolgoztak nálunk. Nagy segítségünkre voltak, számukra megfelelő feladatokat adtuk nekik minden nap, tehát nem túl nehéz, mégis megoldható feladatokat. Mi cserében adtunk nekik strandbelépőket, amíg itt dolgoztak mindig mehettek a strandra ingyenesen. Mi nagyon örülünk, hogy itt voltak, segítségünkre voltak. Mind a négy telephelyen tudtak nekünk segíteni és bízunk benne, hogy jövőre is folytatódni fog ez a program, amelyet a Kormányhivatal támogatott pályázati úton” - mondta Nagy-Mengyi Péter, az Ózdi Sport és Élményközpont Nonprofit Kft. ügyvezetője.
 
Orha Veronika fontosnak tartotta, hogy szabadidejét hasznosan töltse, mert így amellett, hogy pénz kereshetett, rengeteg tapasztalatot is szerezhetett a nyár folyamán. A fiatal hölgy főként lovagló órákra és utazásra gyűjtött. Jövőre pedig újra szeretne csatlakozni a programhoz.

„Hát igazából 1-jétől 22-ig vagyunk felvéve, és én élveztem itt lenni. Sokszor kellett leveleket összeszedni, botokat, meg ilyen szemeteket például volt múltkor is meccs és utána össze kellett sepregetni a napraforgót” - nyilatkozta Orha Veronika.

Az Ózdi Művelődési és Kommunikációs Nonprofit Kft.-nél, vagyis a televízióban is megfordult néhány diák. Ők főként archív felvételeket digitalizáltak, anyagnyilvántartást vezettek. Ám az Olvasóban és a múzeumban is kivehették részüket a feladatokból. Két hónap alatt száznyolcvan diák segítette az intézményekben a dolgozók munkáját, ezáltal pedig betekintést nyerhettek a város működésébe is. Az élményeken túl pedig új barátokat is szereztek. A részvétel fontos feltétele volt, hogy a fiatalok a szerződéskötés napjáig betöltsék 16. életévüket, utolsó munkanapjukon pedig még ne legyenek 25 évesek. Emellett nappali tagozatos tanulói vagy hallgatói jogviszonnyal kellett rendelkezniük. A lehetőségre az Ózdi Városüzemeltető Intézménynél lehetett jelentkezni.