Átalakítások és javítások – A héten végzi nyári karbantartási munkálatait az Ózdi Távhő Kft.
Város
2022. aug. 25.

Átalakítások és javítások – A héten végzi nyári karbantartási munkálatait az Ózdi Távhő Kft.

Komplexen vizsgálják át az egész vezetékrendszert, ugyanis a héten zajlik a nyári karbantartás az Ózdi Távhő Kft.-nél.

Minden évben vannak olyan feladatok, amelyeket csak üzemen kívül tudnak elvégezni. Például most kötik élesre a Piac úti földbe fektetett vezetéket, de a Fűtőerőműben is történnek átalakítások és a télen kilyukadt csöveket is most cserélik ki.

Már az utolsó simítások zajlanak az Ózdi Távhő Kft.-nél annak érdekében, hogy újra biztosítani tudják a melegvíz-szolgáltatást a lakosság részére. A karbantartási időszakban leengedik az egész rendszert, hogy a szükséges munkálatokat el tudják végezni. Idén az egyik legnagyobb kihívás a Piac úti távhővezeték földbefektetéséhez kötődik.

Elsőre ijesztőnek tűnhet a csőből kiáramló vízsugár, de ez nem olyan nagy probléma. Csupán az történt, hogy mivel a levegőben futó hosszabb, mint a földbe fektetett vezeték még maradt benne víz. Ezt ürítik most le, majd pedig hegesztéssel lezárják a szakaszt.

„A nagy karbantartásunk hétfőn elkezdődött, a nagy karbantartáson kívül most a beruházással is foglalkozunk, az is most esedékes. Mint ahogy most látszik a hátunk mögött most az új vezetékre kötünk rá, tehát a földalatti vezetéket feltöltöttük, tegnap tegnap előtt. Most pedig a régi vezetéket megpróbálják lefenekelni az elzáró fölött. Tehát a nagy karbantartáson kívül ezt élővé tesszük az új vezetéket és vissza ezen a vezetéken fogunk majd indulni.” - nyilatkozott  Halász Sándor, az Ózdi Távhő Kft. ügyvezetője

Ehhez kapcsolódóan még a Szakképzési Centrum udvarán is történnek munkálatok. Ezen a részen is kivágnak a vezetékből egy darabot és lefeneklik ahol szükséges. A Fűtőerőműben műszerész és villamos oldalon is karbantartanak, valamint gépészeti oldalról is átalakítások történtek a pályázat előkészítése során. Ellenőrizték a kazánokat, rendbe tették a vízlágyítókat és gázfogadókat is. Két gőzkazánt alakítanak meleg vizessé és ezzel termelnek majd hőt a rendszerbe. Az új betáplálást csak a leállás alatt tudják kialakítani.

„A gőzkazán átalakításának meleg vizes kazánná, ennek kellett megteremteni a feltételeit a rákötésnek, ezt kialakítottuk az kész is van. Úgyhogy a belső rendszert fel tudtuk tölteni most arra várunk, hogy a kinti városi részen a földbe fektetett részen a vezeték rendben legyen, és akkor ki tudjuk engedni a nyomást oda is.” - mondta Peták Tibor, az Ózdi Távhő Kft. üzemviteli üzemvezetője

Egyelőre a földön hevernek az új csövek a Szent István úton. A környéken télen kilyukadt egy 250-es vezeték. Ezt váltják most ki a dolgozók. Például az ilyen jellegű munkálatokat is csak az üzemszünet ideje alatt tudják kivitelezni. A rendszer feltöltését, keringetését és a hőbetáplálást már pénteken szeretnék elkezdeni, a szakemberek abban bíznak, hogy már holnap este vissza tudják adni a lakosságnak a melegvíz-szolgáltatást.