Közlekedik a család
Hírek
2022. aug. 29.

Közlekedik a család

Ózdi család nyerte a Nógrád megyei Közlekedik a család versenyt.

A Salgótarjánban lebonyolított megmérettetés során közös és egyéni feladatokban is jeleskedniük kellett, mind elméletben, mind gyakorlatban. Az első hely megszerzésével Hernádiék bejutottak a döntőbe, amelyet most hétvégén több helyszínen tartanak.

Tizenegy esztendővel ezelőtt indult el a Közlekedik a család nevet viselő vetélkedő, amelyet azóta is az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottsága szervez. 2021-ben több száz család vett részt a megyei selejtezőkön. A nagy érdeklődés és a pozitív visszajelzések miatt idén is meghirdették a lehetőséget. Húsz helyszínen zajlott az esemény, amelyre bármely magyarországi lakóhellyel rendelkező család benevezhetett, ha legalább az egyik szülő rendelkezik „B” kategóriás vezetői engedéllyel. Egy ózdi család is hallott az eseményről, akik a Nógrád megyei vetélkedőn indultak el. Ők meg is nyerték a fordulót.

„Ez egy közös munka volt, tehát több feladat volt, amit közösen, családként kellett teljesíteni. Például a szimulált balesetnél, hogy miket teszünk vagy hogyan hívunk segítséget, ez közös volt. Persze voltak olyan feladatok, mint például a kerékpározás, amit mindannyiunknak külön külön kellett elvégezni. Ott egy felnőttnek és egy gyereknek kellett részt venni. Ezt egy felnőttnek kellett abszolválni. Ugye ügyességi pályáról beszélünk, ami időre teljesítendő volt. Ezen kívül KRESZ elméleti tesztet kellett tölteni, ezt viszont már közösen, mind a hárman, családként, közös munkával, adott időre teljesítenünk kellett.” - mondta Hernádi Zoltán, szakoktató

Hernádi Zoltán egyébként autóvezetést oktat, így nem áll távol tőle a téma. Párja tanérként dolgozik, aki szintén elmondta, hogy az egész család számára fontos a biztonságos közlekedés és az erre való nevelés, hiszen egyre nagyobb veszélyt rejt a megnövekedett közúti forgalom.

„A párom beszélt rá minket, hogy mivel Oli betöltötte a hatodik életévét, akkor fussunk neki ennek és nézzük meg, hogy mi várhat ránk. Teljesen az esélytelenek nyugalmával indultunk el, mivel egy pici gyerek kerékpáros és egyéb tudása úgy gondolom, hogy nem összemérhető egy tizennyolc éves tinédzser tudásával. De meglepődtünk mindannyian, mert egy nagyon jó hangulatú, kellemes verseny volt. Voltak különböző pihentető állomások is, ahol a különböző pontot érő számok között lehetett puzzlet kirakni, részeg szemüveggel játszani, tandem biciklizni és nagyon érdekes volt egyébként az egész ott töltött napunk.” - nyilatkozott Nagy Mónika

A résztvevők emellett a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, a Magyar Vöröskereszt Nógrád Megyei Szervezete, és az Ipoly-völgyi Különleges Mentőegyesület feladatai során is összemérhették tudásukat. A képzeletbeli dobogó harmadik fokára azonban az ózdi család állhatott fel.

„Megnyertük a serleget. Mikor már kimondták a második helyezettet utána becsuktam a szemem, aztán pedig azt mondták ki, hogy Hernádi család és aztán úgy felpattantam, hogy odaszaladtam.” - nyilatkozott Hernádi Olivér

A szervezők az első három helyezettet serleggel és ajándékcsomagokkal díjazták, de minden résztvevő család ajándékkal térhetett haza a versenyről. Az első hely megnyerésével Hernádiék tovább jutottak a döntőbe, amelyet egyébként most hétvégén rendeznek. Ez Somogy és Fejér megyében, több helyszínen zajlik majd.