A középiskolákban is elkezdődött a tanév
Oktatás
2022. szept. 1.

A középiskolákban is elkezdődött a tanév

Négyszázhetvenegy fő kezdi meg tanulmányait idén a Széchényi István Katolikus Technikum és Gimnáziumban. Ebből nagyjából száz a kilencedikes évfolyamot gazdagítja.

Megnövekedett létszámmal kezdték az évet a Széchényi István Katolikus Technikum és Gimnázium diákjai. A korábbi években az Ív Úti Szent Kereszt Felmagasztalása Templomban tartották, most azonban az iskolaközösség bővülése miatt oda már nem fértek be, így az intézmény tornatermét díszítették fel az alkalomra. Négyszázhetvenegy fő kezdi meg itt tanulmányait idén, amelyből nagyjából száz a kilencedikes évfolyam.

„Mindenképpen elmondhatom, hogy izgalmas lesz a 2022/2023-as tanév. Illetve biztos vagyok benne, hogy kihívásokkal teli, aminek nyilván megpróbálunk majd maximálisan megfelelni, majd az elmúlt két év után. Bár nem gondoltuk, hogy lehetnek még olyan dolgok, amelyek váratlanul érnek minket, ez ebben a tanévben biztos be fog következni, úgyhogy készülünk, meglátjuk, hogy mi történik, nem tudunk még semmit előre” - emelte ki Hajdu Krisztián, a Széchényi István Katolikus Technikum és Gimnázium igazgatója.

A szentmise azonban így sem maradt el. Méltó környezetet készítettek elő a tornateremben. Judit nővér, az Arlói Szent Ferenc Kisnővéreinek egyik tagja énekszóval színesítette az eseményt. Az eseményt pedig Szőke Gábor, az iskola plébánosa celebrálta, aki köszöntötte a fiatalokat, majd egy rövid, lelki útravalót nyújtott számukra.

„Sírva könyörgöm, evezzetek már a mélyre. Vessétek ki ti is szellemeteket halfogásra. Evangélium, amikor mertek cselekedni a tanítványok, úgy, ahogy Jézus kérte tőlük, akkor azt vették észre, hogy hát gyerekek, új hálókat kell venni, mert roskadoznak. Amikor engedsz annak a kísértésnek, hogy a mélyre evezel nap mint nap, miden egyes tanáros kérésére, azt fogod látni, azt fogod látni, hogy a te szellemi és lelki hálód is szakadozni fog” - mondta Szőke Gábor, római katolikus plébános.

A lelki feltöltődés fontosságáról beszélt. Kiemelte, hogy a szellemnek is szüksége van táplálékra, mert anélkül belül halottak leszünk. Az idei év egyébként másban is rendhagyó, hiszen az 1/13-as, érettségi utáni szakképző tanfolyamot idén nem tudták elindítani, így most az új diákok mindegyike kilencedik évfolyamos.