Veszedelmes vérszívók
Város
2021. aug. 19.

Veszedelmes vérszívók

Több mint ötven szúnyogfajta él hazánkban. Már néhány deciliter vízben egy hét alatt is több száz moszkító fejlődhet ki. A lakosságnak nagy szerepe van a védekezésben.

Hazánkban több mint ötven csípőszúnyog faj honos. Azonban ezeknek csak egy kis csoportja kedveli az emberi vért. A lárvák a vízben növekednek, majd bebábozódnak. A fajok különböző élőhelyeken fordulnak elő. A nyári hőmérséklet mellett akár egy hét alatt kifejlődhetnek. Számos olyan moszkító faj létezik, melyek a különböző tárgyakban, kisebb vízgyűjtő edényekben, de akár a keréknyomban megülő esővízben is képes megtelepedni. Az ÁNTSZ különböző anyagokkal segíti a lakosságot, hiszen nekünk is nagy szerepük van a sikeres védekezésben.

„Szüntesse meg otthonában azokat a vízgyűjtőket, amelyek a szúnyogok szaporodását segítik. Ha környezetében észleli szúnyoglárvák fejlődését, hívja fel családtagjai, ismerősei figyelmét is a szúnyogok elleni védekezés fontosságára. Az udvaron tárolt vödröt, kannát, talicskát, gyermekjátékot, stb. úgy fordítsa, tárolja, hogy abban az esővíz ne tudjon összegyűlni. Az esővízgyűjtő hordót, víztárolót fedje le vagy sűrű hálóval takarja le. Az ereszcsatornát, vízelvezető árkot tartsa karban, hogy a csapadékvíz elfolyhasson” - áll az ÁNTSZ tájékoztatójában.

Néhány deciliter vízben több száz szúnyog fejlődhet. Ezért fontos, hogy megakadályozzuk szaporodásukat. Csípésekor a nyálával számos anyagot juttat szervezetünkbe. Mint más allergiás reakcióknál is, az ember immunrendszerétől és a bejutó testidegen anyag mennyiségétől is függ a tünetek súlyossága. Van, akinél alig észlelhető a csípés, míg másoknál nagyobb duzzanat, komolyabb bőrpír, illetve viszketés jelentkezik.

„A nyári időszakban egyre többen érkeznek gyógyszertárunkba szúnyogcsípéshez köthető panaszokkal. Ilyenkor sokan nagyon tanácstalanok, hogy mit használjanak. A legfontosabb a megelőzés. Erre tudunk ajánlani nekik többféle készítményt, akár krém vagy spray formájában is. Többféle hatóanyagokkal kaphatóak. Vannak természetes összetevőkkel rendelkezőek, és nem természetes összetevőket tartalmazóak is. Ezek sokszor hatásosabbak, de a bőrt irritálhatják egyes esetekben. Például ezeket gyerekeknél nem lehet alkalmazni” - mondta dr. Endrésik Dániel, a Kamilla Gyógyszertár gyógyszerésze.

Emellett viseljünk hosszú szárú, hosszú ujjú ruházatot, hogy csökkenthessük a csípésnek kitett bőrfelületünket. Ha szúnyogok jutottak a lakásba, erre a célra szolgáló párologtatóval, vagy aeroszollal pusztíthatjuk el őket. Ha azonban mégis megtörtént a baj, akkor többfajta gélt lehet használni a tünetek kezelésére. Ezek hűsíteni fogják az érintett területet. Az antihisztamin tartalmúak pedig csökkentik a pirosságot és a duzzanatokat is.